Maisto produktu derinimas

Skirtingam maistui (pienui, mėsai, duonai ir t.t.) virškinti išskiriamos kokybės ir kiekybės prasme skirtingos virškinimo sultys. Šis procesas pra­sideda jau burnos ertmėje ir toliau tęsiasi visame virškinimo trakte (seilės, skrandžio sultys, kasos sultys, tulžis, storosios ir plonosios žarnos virškinimo sultys, taip pat mikroflora). Skir­tingo maisto apdirbimas bei virškinimas vyksta skirtingose virškinimo trakto dalyse ir skirtingu laiku. Pavyzdžiui, vaisiai virškinami plonojoje žarnoje, o mėsa 2-3 valandas pradžioje virškinama skrandyje, o po to plonojoje žarnoje. Paaiškėjo, kad net panašioms maisto rūšims virškinti išskiriamos skirtingos virškinimo sultys. Pavyzdžiui, stipriausiai veikiančios virškini­mo sultys išskiriamos pienui suvirškinti paskutinę virškinimo valandą, o mėsai - pirmą. Tai tik dar kartą patvirtina, kokia subtili maisto virškinimo technologija, kurios pažeidimo pasek­mės pastebimos labai greitai.

Kad teisingai suvoktume, kaip derinasi maisto produk­tai, panagrinėsime jų klasifikaciją.
Kai kurie produktai bus priskirti ir baltyminiams, ir krakmolingiems Tegu tai jūsų netrikdo, nes juose iš tiesų yra daug ir baltymų, ir krakmolo.

Baltymai
Koks maistas turi palyginti daug baltymų? Tai riešutai (daugu­ma jų), visi varpiniai augalai, pupelės, sausi žirniai, sojos pu­pelės, kiaušiniai, grybai. Be to, visi mėsos produktai, vėžiai, žuvis, sūris, varškė, saulėgrąžos, pienas.
Angliavandeniai
Tai kelių rūšių krakmolas, cukrus, sirupai, saldūs vaisiai.
Krakmolas: visi varpiniai augalai iš kurių kepama duona, džiovintos pupelės (išskyrus sojas), sausi žirniai, bulvės, kašto­nai, žemės riešutai, aguročiai, moliūgai.
Cukrus ir sirupai: geltonas ir baltas cukrus, pieno cukrus, įvairios uogienės, padažai, sirupai ir t.t. Medus.
Saikingai krakmolingi
Žiediniai kopūstai, burokėliai, morkos, griežčiai.
Riebalai
Alyvuogių, saulėgrąžų, kukurūzų aliejus, sviestas. Dauguma riešutų. Lašiniai. Riebi mėsa. Grietinė, grietinėlė.
Saldūs vaisiai
Finikai, inžyras, razinos, kuraga, vynuogės, slyvos, churma, džiovintos kriaušės ir obuoliai (saldžių rūšių).
Rūgštūs vaisiai
Apelsinai, greipfrutai, granatai, citrinos, rūgščios vynuogės, rūgščios slyvos, rūgštūs obuoliai, pomidorai.
Pusiau rūgštūs vaisiai
Šviežias inžyras, saldžios vyšnios, saldūs obuoliai, kriaušės, persikai, abrikosai, mėlynės, serbentai, braškės...
Nekrakmolingos ir žalios daržovės
Tai visos sezoninės nepaisant spalvos daržovės. Pagrindinės jų: latuka, salierai, cikorija, kiaulpienės, kopūstai, ropės lapai, špi­natai, rūgštynės, burokų lapai, agurkai, petražolės, rabarbarai, šparagai...
Moliūgai

RŪGŠČIŲ DERINIMAS SU KRAKMOLAIS
Jau minėtų rūgščių produktų rūgštis ardo fermentas ptialinas, skaidantis krakmolą. Rūgščių ir krakmolų deriniai sunkiai virš­kinami.
Todėl atsiminkite: VALGYKITE RŪGŠTIS IR KRAKMOLĄ SKIRTINGU METU.


BALTYMŲ DERINIMAS SU ĮVAIRIU KRAKMOLU
Laisvos druskos rūgšties, kurios koncentracija - 0,003 proc., pakanka, kad būtų nuslopinta fermento, skaidančio krakmolą, veikla. Tolesnis, net ir nežymus rūgštingumo padidėjimas ne tik stabdo šį procesą, bet ir suardo fermentą.
Kai suvalgoma duona, skrandis išskiria daug druskos rūgš­ties. Sulčių, skirtų duonai, reakcija yra beveik neutrali. Kai duonos krakmolas suvirškintas, skrandis išskiria daug druskos rūgšties tam, kad būtų suvirškinti duonos baltymai. Du proce­sai - krakmolo virškinimas ir baltymo virškinimas - vyksta skirtingu metu. Sekrecijos reguliuojamos labai jautriai, atsi­žvelgiant į tai, kokia maisto sudėtis, kada reikia išskirti sultis, kad būtų suvirškintos sudėtingos medžiagos. Vieno maisto produkto, kokios sudėties jis bebūtų, virškinimas labai skiriasi nuo kelių produktų mišinio virškinimo. Vienam produktui - krak­molo ir maisto deriniui, organizmas gali nesunkiai pritaikyti savo sultis (išskyrimo laiko ir intensyvumo požiūriu). Tačiau kai suvalgomos dvi maisto rūšys su skirtingais, net prieštarau­jančiais vienas kitam virškinimo poreikiais, toks sulčių prisitai­kymas neįmanomas. Jei duona ir mėsa valgoma kartu, išskiria­mos labai rūgščios sultys. Krakmolo virškinimas sutriks. Fiziologijos požiūriu niekada negalima neatsižvelgti į tai, kad pirmosios krakmolo ir baltymų virškinimo stadijos vyksta skir­tingose terpėse. Krakmolui reikia šarminės reakcijos, jis per­dirbamas burnoje ir dvylikapirštėje žarnoje. Baltymui reikia rūgščios terpės skrandyje, po to jį dvylikapirštėje žarnoje per­dirba visai kiti fermentai, negu krakmolą.
Todėl : VALGYKITE BALTYMUS IR KRAKMO­LĄ SKIRTINGU METU.
Košės, duona, bulvės ir kiti krakmolingi produktai turi būti valgomi ne kartu su mėsa, žuvimi, kiaušiniais, sūriu, varške, riešutais ir kitu baltymingu maistu.

BALTYMŲ DERINIMAS
Dviems skirtingos rūšies ir sudėties baltymams reikia skirtin­gų virškinimo sekrecijos pokyčių ir skirtingo išskyrimo laiko, kad jie būtų efektyviai pasisavinti. Pavyzdžiui, stipriausiai vei­kiančios sultys išskiriamos paskutinę pieno virškinimo valan­dą, o mėsai - pirmą virškinimo valandą. Jei virškinimo pro­cesas nesikeis, baltymingas maistas nebus visiškai suvirškin­tas. Taip atsitinka, kai vienu metu suvalgomi du skirtingi bal­tymai. Todėl nereikia derinti - mėsos ir kiaušinių, mėsos ir riešutų, mėsos ir sūrio, kiaušinių ir pieno, kiaušinių ir riešutų, sūrio ir riešutų.
Taigi atsiminkite: VIENU METU VALGYKITE TIK VIENĄ KONCENTRUOTĄ BALTYMINĮ MAISTĄ.

RŪGŠČIŲ IR BALTYMŲ DERINIMAS
Sudėtingos medžiagos skrandyje skaidomos į paprastesnes - pirma baltymų virškinimo stadija vyksta veikiant fermentui pepsinui. Pepsinas aktyvus tik rūgščioje terpėje. Šarminėje ter­pėje jo veikla nutrūkta. Priklausomai nuo to, koks maistas pa­tenka į skrandį, keičiasi skrandžio sulčių sudėtis - nuo be­veik neutralių iki labai rūgščių. Kai suvalgomi baltymai, skran­džio sultys rūgščios, nes reikalinga palanki terpė, kad galėtų vykti indukuota autolizė.
Kadangi pepsinas yra aktyvus rūgščioje terpėje, klysta tie, kurie mano, kad valgydami rūgštis su baltymais, tuo pačiu pa­deda virškinti baltymus. Priešingai, šios rūgštys stabdo virški­nimo sulčių išsiskyrimą. Vaisiai ir vaisių rūgštys nepalankiai veikia skrandžio sultis, ardo pepsiną ir sumažina jo sekreciją. Kai burnoje ir skrandyje yra rūgštys, skrandžio sultys neiš­skiriamos. I. Pavlovas įtikinančiai įrodė, kad vaisių sultys ir galutinis fermentacijos produktas (raugintas pienas) nepalan­kiai veikia virškinimo sultis. Vaisių sultys stabdo skrandžio sul­čių išsiskyrimą, trukdo virškinti baltymą, skatina puvimą.
Normalus skrandis išskiria visas rūgštis, kurios reikalin­gos baltymui virškinti, kai pepsino koncentracija tinkama. Ne­sveikas skrandis gali išskirti pernelyg daug rūgšties (padidin­tas rūgštingumas) ar nepakankamai rūgšties (sumažintas rūgš­tingumas). Kad ir kaip ten būtų, visais atvejais rūgščių varto­jimas su baltymais neskatina virškinimo. Taigi nelaistykite mė­sos nei actu, nei granatų sultimis ir t.t.

RIEBALŲ IR BALTYMŲ DERINIMAS
Riebalai lėtina skrandžio sulčių sekreciją. Kai skrandyje yra riebalų, stabdoma sekrecija skrandžio sulčių, reikalingų vėliau valgant maistą, kuris esant kitoms sąlygoms nesunkiai virški­namas.
Maiste esantys riebalai sumažina apetitą sukeliančios sek­recijos kiekį, išskiriamą skrandyje, slopina cheminę sekreciją, skrandžio liaukų aktyvumą, sumažina pepsino ir druskos rūgš­ties kiekį skrandžio sultyse, beveik du kartus gali sumažinti skrandžio tonusą. Toks sulėtėjęs poveikis gali tęstis dvi ir dau­giau valandų. Tai reiškia, kad grietinės, sviesto, aliejaus, rie­bios mėsos, grietinėlės ir pan. negalima valgyti kartu su riešu­tais, sūriu, kiaušiniais. Tie maisto produktai, kuriuose yra rie­balų (riešutai, sūris, pienas), virškinami daug ilgiau negu pro­duktai kuriuose tokių riebalų nėra.
VALGYKITE RIEBALUS IR BALTYMUS SKIRTINGU METU.
Gerai žinoma, kad žalios daržovės mažina lėtinantį riebalų poveikį. Todėl jei vartojate riebalus su baltymais, galima pa­spartinti baltymų virškinimą valgant kartu daug žalių daržovių.

CUKRAUS IR BALTYMŲ DERINIMAS
Įvairių rūšių cukrus - pramoninis, sirupai, saldūs vaisiai, me­dus stabdo virškinimo sulčių išskyrimą ir skrandžio motoriką. Taip atsitinka todėl, kad virškinama žarnyne. Jei šie produktai valgomi atskirai, ilgai neužsibūna skrandyje, greitai patenka į žarnyną. Kartu su kitais produktais (baltymais, krakmolu) jie būna skrandyje ilgai, tol, kol virškinamas kitas maistas. Vei­kiant bakterijoms, ten pradeda irti.
VALGYKITE CUKRŲ IR BALTYMUS AT­SKIRAI.

CUKRAUS IR KRAKMOLO DERINIMAS
Krakmolo virškinimas prasideda burnoje ir, esant atitinkamoms sąlygoms, kurį laiką vyksta skrandyje. Cukrus suvirškinamas tik plonajame žarnyne. Kai cukrus vartojamas su kitu maistu, jis kurį laiką užsibūna skrandyje, laukdamas, kol bus suvirš­kintas kitas maistas. Todėl skrandyje, kur pakanka šilumos bei drėgmės, jis linkęs rūgti. Taip maitinantis susidaro rūgšti rū­gimo fermentacija.
Želė, marmeladas, uogienės, vaisiai, saldainiai, cukrus, medus, sirupai ir t.t., vartojami kaip priedai gaminant pyragaičius, duoną, sausainius, košes, bulves bei kitą maistą,sukelia rūgimą. Milijonų žmonių įprotis rytais valgyti pusryčiams košę su cukrumi ir kentėti nuo padidinto rūgštingumo (tai patvirtina ir rėmuo, atsiraugėjimas, kiti nevirškinimo po­žymiai) būtų juokingas, jei nesukeltų tragiškų pasekmių. Sal­dūs vaisiai su krakmolu taip pat skatina rūgimą. Duona, kepa­ma naudojant finikus, razinas, kitus panašius priedus, kurią taip populiarina „sveiko maisto" šalininkai, yra tikra dietinė bjaurastis. Daugelis galvoja: jei cukrus bus pakeistas medumi, galima išvengti rūgimo. Tačiau tai ne tas atvejis. Medus su karštais pyragėliais, sirupas, uogienė su duona, blynais ir pa­našus maistas nepadeda išvengti rūgimo. Yra priežasčių, lei­džiančių teigti, kad cukrus su krakmolu trukdo virškinti krak­molą. Kai cukrus patenka į burną, išsiskiria daug seilių, tačiau jose nėra ptialino (fermento, skaidančio burnoje krakmolą), nes ptialinas neveikia cukraus. Jei krakmolas derinamas su cukru­mi, medum, uogiene, tai trukdys seilėms prisitaikyti taip, kad galėtų būti suvirškintas krakmolas. Gali sutrikti krakmolo virškinimas. Jei taip atsitinka, produktai, kurie šiaip yra vertingi, dažnai pradeda kenkti, kai jie vartojami kartu su nesuderina­mais produktais. Pavyzdžiui, duona ir sviestas, suvalgyti kar­tu, nesukelia nemalonumų, tačiau jei kartu valgomas ir cukrus ar medus, uogienė- nėra gerai, nes cukrus bus pasisavin­tas pirmiausia, o krakmolo perdirbimas į cukrų sulėtės. Cuk­raus ir krakmolo mišinys sukelia rūgimą ir gali pakenkti.
NEVALGYKITE KARTU KRAKMOLO IR CUKRAUS.

MOLIŪGAI
Dauguma žmonių skundžiasi, kad moliūgai jiems kenkia, suke­lia alergiją. Tačiau moliūgai iš tiesų sveikas ir lengvai virški­namas maistas. Net tada, kai virškinimas prastas, moliūgai nesukelia rūpesčių.
Tai kodėl tada jų vartojimas kai kuriems sukelia nemalo­nias pasekmes? Moliūgai nevirškinami skrandyje, tik žarnyne. Skrandyje jie būna labai trumpai, kelias minutes, po to paten­ka į žarnyną. Jei moliūgai valgomi kartu su maistu, kuris skrandyje būna ilgiau, jie taip pat lieka ten ilgiau. Kadangi yra susmulkinti, be to, nestinga šilumos, tai greitai suyra, atsiranda daug dujų bei kitų kenksmingų medžiagų, kurios ir sutrikdo virškinimą.
VALGYKITE MOLIŪGUS ATSKIRAI KITO MAISTO.

PIENAS
Gamtoje galioja taisyklė: visų rūšių gyvūnų jaunikliai maitina­si pienu atskirai. Pačioje gyvenimo pradžioje jauni žinduoliai maitinami tik pienu. Po to ateina laikas, kai jie maitinasi ne tik pienu, bet ir kitokiu maistu, tačiau ne tuo pačiu metu. Pa­galiau jie pradeda nesimaitinti pienu. Niekada daugiau nevar­toja jo. Pienas - JAUNIKLIŲ MAISTAS. Taigi nebūtina juo maitintis po normalaus maitinimo pienu periodo. Tačiau žmo­nės visą gyvenimą išlieka žinduoliais! Kadangi piene yra pieno baltymo ir riebalų, jis blogai derinasi su kitu maistu, išskyrus rūgščius vaisius. Pienas, patekęs į skrandį, tampa varške, sukreša. Krešėdamas padengia kito maisto daleles, esančias skrandyje, ir atskiria jas nuo skrandžio sulčių. Šios dalelės ne­gali būti virškinamos tol, kol nesuvirškinamas sukrešėjęs pie­nas.
VARTOKITE PIENĄ ATSKIRAI NUO KI­TO MAISTO.
Maitinant vaikus pienu, galima jiems duoti ir šviežių vai­sių sulčių, atskiestų vandeniu, ir tik po pusės valandos duoti pieno. Vaisiai turi būti rūgštūs.

DESERTAI
Desertai valgomi pačioje pabaigoje, kai žmogus jau sotus. Tai pyragaičiai, ledai, saldūs vaisiai ir t.t. Jie labai blogai derinasi beveik su visais maisto produktais, yra menkaverčiai, todėl ne­pageidautini.
VENKITE DESERTŲ.
Jei privalote suvalgyti gabalą pyrago, kartu valgykite daug šviežių daržovių salotų, nieko daugiau. Palaukite, kol ateis kito valgymo laikas.
Atšaldyti desertai - ledai, mineralinis vanduo ir t.t. - taip pat slopina virškinimą, nes trukdo šaltis. Šaltis kenkia virškinimui, nes virš­kinimo fermentai aktyvūs esant 37 °C temperatūrai. Todėl šal­tą maistą iš pradžių tenka sušildyti, o tik po to virškinti. Be to tuo pačiu šaldomi ir šalia skrandžio esantys organai, o tai su­trikdo aprūpinimą krauju, atsiranda šalčio sukelti spazmai.
Pradėję tinkamai maitintis, sveiki ir ligoti, silpni ir stiprūs, seni ir jauni greitai pastebi, kaip pagerėjo sveikata, nes virški­nimo organams daug lengviau atlikti savo funkcijas.

KAIP VARTOTI BALTYMUS
Su visų rūšių baltyminiais produktais geriausia derinasi nekrakmolingi produktai ir sultingos daržovės: špinatai, burokų lapai, kopūstai, ropių lapai, šviežios žalios pupos, aguročiai, svogūnai, salierai, kitos nekrakmolingos daržovės.
Prastai derinasi su baltymais šios daržovės: burokai, ropės, moliūgai, morkos, kaliaropės, griežčiai, pupos, žirniai, bulvės bei įvairios kruopos. Pupos ir žirniai - baltymų ir krakmolo derinys, ir juos geriau valgyti kaip krakmolą ar kaip baltymą derinant su žaliomis daržovėmis be kitų baltymų ir kitos rūšies krakmolo. Baltyminį maistą geriausia valgyti vakarienei be rūgščių ir augalinio aliejaus bei riebių padažų.
Daug salotų reikia suval­gyti kartu su visų rūšių baltyminiu ir krakmolingu maistu. Gaminant salotas reikia derinti įvairias daržoves be pada­žų ar užpilų. Nebūtina salotoms vartojamas daržoves susmulkinti. Druskos nereikia, nes tokioms salo­toms pakanka įvairių organinių druskų. Salotos turi būti pa­prastos, joms nereikia parinkti kuo daugiau ingredientų.
Mūsų sąlygomis salotų pagrindas gali būti kopūstai, o kitos daržovės parenkamos atsižvelgiant į sezoną: ridikėliai, salierai, pastarnokas, agurkai, pomidorai, saldieji pipirai, petražolės, kiaulpienės ir t.t.

KAIP VARTOTI KRAKMOLĄ
Rekomenduoja vartoti vieną kurį krakmolą (vienos rūšies košę, be duonos) ne tik todėl, kad šie produktai yra skir­tingi, bet ir todėl, kad valgant dviejų ar kelių rūšių krakmolą (pavyzdžiui, košes, duoną ir bulves vienu metu), persivalgoma. Taigi geriau vienu metu valgyti vienos rūšies krakmolingą maistą, ypač sergantiems.
Krakmolas pradedamas virškinti burnoje. Todėl ilgai kramtykite, kad krakmolingas maistas būtų ne valgomas, o tarsi geriamas. Kai krakmolas valgomas tinkamai, seilės jį ilgai virškina skrandyje. Rekomenduojama krakmolingą maistą valgyti dieną. Toks maistas turi būti sausas, o košės - tirštos. Galima valgyti salotas su krakmolu, tačiau geriau joms parink­ti mažai krakmolo turinčias daržoves: morkas, burokėlius ir t.t.

KAIP VARTOTI VAISIUS
Riešutai, žalios dar­žovės ir šakniavaisiai bei vaisiai - idealus žmogaus maistas.
Vaisiai - tikras malonumas. Tačiau juos reikia valgyti at­skirai. Vaisių negalima valgyti ir tarpais tarp valgymo, nes tai reiš­kia, kad jie atsidurs skrandyje, kai ten dar virškinamas anks­čiau patekęs maistas. Taip bus sutrikdytas virškinimas. Todėl geriausia juos valgyti iki antro valgymo likus 20-30 minučių. Per tą laiką jie suspėja patekti į plonąsias žarnas ir būna su­virškinti.
Saldžius ir labai rūgščius vaisius reikia valgyti atskirai. Cuk­rus, medus ir kiti saldumynai labiausiai nepageidaujami su greipfrutais.