Dienos meniu

Baltymai:
Svarbu atsizvelgti i savo ugi,stambuma..Kalbesiu apie vidutine porcija,kuria pritaikysi pagal savo dydzius.Mesos,paukstienos,kiausiniu,zuvies dienos norma 1-2(3) porcijos.Viena porcija butu apie 120-150g mesos ar kitu isvardytu.Mesos galima ir dar maziau apie 80-120g.Daugiau tikrai nereikia,nes juk tai ne vienintelis baltymu “statybines medziagos”saltinis.Nebent pati labai noretum.(Kai pati pastojau,siuo man svarbiu klausimu konsultavausi su protingais zmonemis.Supratau,kad nevalgant zuvies,kiausiniu,mesos taciau vartojant pieno produktus,organizmui nieko netruksta ir baltymo ar kt medziagu deficito nebuna.)Arba vietoj vienos mesos porcijos-pupeles,antinksciai -170g ,ypac lesiai naudingi(baltymais jie pranoksta net mesa).
Apie 30-50g riesutu.
Pieno baltymu dienos norma 1-2 (3).Viena porcija sudaro stikline pieno ar kefyro,100g varskes,80g varskes surio,60g fermentinio surio.
Tiesiog rinkis,kaitaliok,o ne visus issyk.Pieno produktus reiktu vartoti kasdien.Mesa geriausia du tris kartus per savaite,du kartai zuvies.Mesa galima pakeisti antinksciais.
Skliausteliuose parasiau jau perdetai dideli kieki,kuri raso daugumoje mitybos piramidziu.

Riebalai:
Saukstas termiskai neapdoroto augalinio aliejaus visiskai patenkina paros riebalu poreiki.1-2 arbt.sausteliai sviesto.Na ir du kartus per savaite,kaip minejau ,riebios zuvies(tik ne rukyta,sudyta)ir gausi reikalingu polinesociuju riebiuju rugsciu.Is alyvuogiu taip pat gauname riebalu(mazdaug 12vnt)

Is grudiniu-angliavandeniu,kaip duona,kruopos,makaronai,dienos norma 6-9 porcijos.Viena porcija sudaro riekele duonos,25-30 g sausos kruopos arba po 100g virtu kruopu,makaronu.Kuo maziau baltu,rafinuotu miltu ir jos gaminiu!.

Zaliu ar virtu darzoviu suvalgyk nemaziau 500g,padalinus i 2-3 porcijas,o vaisiu apie 2-3 porcijas per diena.Viena porcija sudaro 100g vaisius,100g uogu,stikline 180ml vaisiu sulciu.

Kaip matai-tai normalus racionas.Tik paskutini nestumo trimestra nesciajai reikia papildomu 200-300kcal.Geriausia baltymu,nes tuomet auga vaikelio mase.
Manau,daugiausia cia reiktu vadovautis pacios nestukes nuojauta,kurios jautrumas ir izvalgumas ko butent jai reikia,siuo periodu tampa tiesiog fenomenalus!.
Jei maitinsies mazdaug tokiu principu,busit Abu sveiki.O po nestumo,problemu su antsvoriu nebus.Manoma,jei moteris iki nestumo buvo mazo sorio,jos prieaugis nestumo metu gali buti nuo 12-18kg.Jei jos svoris buvo normalus,tuomet normalus prieaugis nuo 11-16kg.O jei buvo antsvoris,tuomet prieaugis turetu buti nuo 6-12kg.

Dabar apie butiniausius nestumo metu vitaminus ir mikroelementus:
Gelezies labai daug slyvuose,razinose,alaus mielese,sezamo seklose,dziovintuose vaisiuose,burokeliuose,raudonguziame kopuste,granatuose,obuoliuose,uogose su smulkiom seklikem,petrazolese,ziediniuose kopustuose,pomidoruose,selenose,juodoje duonoje,sojoje,spinatuose...

Kalcis geriausiai pasisavinamas is pieno produktu,kaip jogurtas,kefyras.Daug fermentiniame suryje,ypac Ementalio ir mozareloje(suvalgius 100g,gaunama visa kalcio dienos norma).Bet kalcio galima gauti ir is augalinio maisto,kaip petrazoles,brokoliai,spinatai,kopustai,cesnakai,bulves,morkos,salierai,svogunai,
riesutai,tofu,soja,figos..

Magnio daug turi selenos,moliugu ir saulegrazu seklos,neslifuoti grudai,daiginti kvieciai,rupiu miltu duona.Taciau patarciau gerti papildalus.Nes tiek magnio nesuvalgysi ar nenutaikysi kaip reikia.Bent man nepavyko:buvo gimdos raumenu spazmai,tai teko nusipirkti papildalus.

Folines rugsties daug daigintuose gruduose,spinatuose,salotose,brokolyje,avokade,burokeliuose,pomidoruose,bulvese,
zirniuose,apelsinuose,braskese,rugiuose,rupioje duonoje,pupelese...

B12 be pieno produktu,deja,sunkiai dar is kur gaunamas..Galima gauti is parmezano,Edamio,ar kamambero suriu,is juros kopustu,taciau siuju nepatariama padauginti.

Jodo daug turi obuoliu seklos,sampinjonai,brokoliai,spinatai,burokeliai.
Cinko galima gauti is juros produktu,riesutu,daigintu kvieciu,zirniu,tamsiai zaliu darzoviu.
Vitamino C paros norma gausi suvalgius kivi ar raudona paprika.
Vitamino E paros norma gausi suvalgiusi 2.5 saukstelio saulegrazu seklu arba 10 slyvu.
B grupes vitaminu paros norma galima gauti suvalgius 1banana arba 50g daigintu kvieciu.
Daigintu grudu butu labai sveika valgyti kasdien.Ir daiginti juos smagu.
Is siu darzoviu,vaisiu galima spausti sultis.Tai butu jau skystas valgis.Maisyk spinatu,morku,kopustu,bulviu,obuoliu,burokeliu,apelsinu svieziai ispaustas sultis tiesiog pagal savo skoni.Gardziau,kai imama viena kita darzove+vaisius,kaip obuolys ar apelsinas,kadangi grynos darzoviu sultys nera gardzios.Ir dar reikia tureti omenyje,kad grynos darzoviu sultys,per karta,geriamos po nedaug:mazdaug puse stiklines ir patariama skiesti per pus su vandeniu.

Negalimos arbatzoles butu jonazoles,berzo pumpurai,ciobrelis,senos lapai,ievos,kadagys,pakalnutes,kietis,pelynas,pipirlape,taktazole,pusis,sidabraz
ole,meskauoge...Is prieskoniu geriau vengti tokius,kaip raudonelis,mairunas,anyziai,petrazoles,krapai,ramunes.Saikingai alijosiu,rabarbarus,spanguoles.
Imbiera vartoti galima.Manoma,kad jis padeda nuo pykinimo.Taciau jo nebandziau siam tikslui.Manes per nestuma visiskai nepykino.Pykinimas rodo tik viena-moters organizmas uzterstas toksinais.Toksikoze padeda organizmui bent dalinai apsivalyti nuo toksinu,slaku ir sudaryti svaresne terpe vaisiui.

Gal is to ka parasiau,kils naturaliai klausimu,nes sunku aprasyti visus niuansus