Vidurių užkietėjimas

Sia problema daug kas turi.Jei neklystu,kas trecias zmogus. :unsure:
Medikai diagnozuoja liga,kuomet kai tai vyksta retai ir skausmingai,sios kietos,sausos,tamsios,nedidelis kiekis ar it putpeliu kiausiniai..Jauciamas skausmas,pilvo padidejimas,kietumas,issiputimas,prasta savijauta.
Viduriai gali kieteti kai sergama skydliaukes ligomis,diabetu,opalige,neurologinemis ligomis,esant dirgliosios zarnos sindromui,hormonu veiklos sutrikimam...Buna,kad laikinai uzkieteja ir nuo vartojamu vaistu,pvz vartojant gelezies preparatus,skausmo malsinancius vaistus,antidepresantus ir kt...
Priezastis gali buti ir vangi zarnos peristaltika(visi mes skirtingi,medziagu apykaita taip pat).Sutrikimas gali atsirasti esant nepakankamai virskinimo fermentu,trukstant zarnyne reikalingu bakteriju(siom ypac kenkia antibiotikai).Esant skydliaukes nepakankamumui.Nervai-sie aplamai visu ligu kaltininkai..nes jei nervai itempti,tai ir zarnynas isitempes,negali atsipalaiduoti.Jei uzkietejimas vargina labai ilgai,jauciamas smarkus diskomfortas,geriau atlikti issamius medicininius tyrimus...
Jei nuolat uzkieteteja viduriai,nuo to gali augti ar nekristi svoris,varginti galvos skausmai,silpnumas...kadangi "turinys" nuodyja organizma.

Sutrikimas reguliuoti reiketu 1.mityba 2.skysciais(ne maziau 8 stikliniu vandens)3.manksta,daugiau judeti ar bent jau kuo daugiau vaikscioti.
Maitintis reiketu 4-5 kartus per diena nedidelemis porcijomis kas 3-4 val ir butinai laikytis 10-12 val pertraukos(naktines).Atsisakyti kietinanciu maisto produktu,kaip ryziai ir kvieciai,sokoladas ir kt saldumynai jungiantys cukru,riebalus ir miltus,stiprios arbatos,visu gaminiu is baltu miltu,keptos bulves,kukuruzai...Valgyti kuo daugiau balastiniu medziagu turinti maista.Rupios duonos,neslifuotu grudu,daugiau zaliu darzoviu nei virtu.Peristaltika skatina pieno rugstis esanti jogurte ir kt raugintuose pieno produktuose,raugintose kopustuose...Pries valgi,o ypac rytais tik atsikelus,isgerti stikline vandens su siek tiek citrinos sultimis.Tai skatina veikti zarnyna.Maistas su daug lastelienos(darzovese) ir pektininiu(vaisiuose) medziagu-pagrindiniai gydytojai!.
Daugiausia:juoduosiuose serbentuose,obuoliuose,slyvose,burokeliuose,abrikosuose,
apelsinuose,kriausese,zemuogese,agrastuose,avietese,persikuose,baltaguziame kopuste,morkuose.Juros kopustai,spinatai,moliugai,agurociai,agurkai,
brokoliai,pomidorai,rabarbarai,salierai,spanguoles,vysnios....

Padeda sie budai:
*Kefyras ar kt raugintas pieno produktas+1a.s.medaus(liuosina).
*1-2a.s. linu semenu su 250ml sulciu arba maltus linu semenys valgyt po 1 sauksta 2 kartus per diena uzgeriant vandeniu.
*Indelis jogurto su selenom ar vakare stikline kefyro su 1a.s.aliejaus ir kvieciu selenom(siu geriau pirkti bio).Kvieciu selenas galima vartoti ir kaip kosele sumaisius su vandeniu ir dedant i iprastai valgoma maista.Pradedama nuo 2a.s. 3 kartus per diena.Pasiekus reikiama efekta,selenu kieki sumazinti iki 1-1.5a.s. 3 kartus per diena.
*Spinatu sultys-naturaliausi vaistai nuo uzkietejimu ir laisvinamoji priemone.Siomis sultimis pavyksta normalizuoti ir pagydyti zarnyno veikla per kelias dienas.Zinoma,jei maitinimas yra tinkamas..Geriamos 3 kartus per diena po 150ml.
*Taip pat gerai spinatu ir morku misinys.
*Morku,burokeliu ir agurku svieziai spaustu sulciu misinys.
*Bulviu,sermuksniu,kopustu,apelsinu,slyvu sultys...Visas sultis reikia gerti pries valgi.Kaip,beje,ir visas kitas zarnyna gydancias priemones.
*Valgyti virtus ar zalius burokelius po 30-100g pusvalandi pries valgi 2 kartus dienoje.Arba sultis po 1/3 stiklines 20min pries valgi.
*Juros kopustu(maltu) pries valgi 1-2 saukstelius,vakare.
*4-6 savaites kasdien suvalgyti po 200-300g raugintu kopustu.
*Galima pasigaminti ir saldu vaista:lygiom dalim ,pvz po 300g dziovintu slyvu,figu,abrikosu sumalti mesmale,sumaisyti su 50g medaus ir valgyti po 1a.s.dukart per diena.
Galima ir vaistazoliu pagerti,taciau manyciau gydant zarnyno sutrikimus,siu geriau nevartoti,kadangi zarnynas greitai pripranta kaip ir prie vaistu ir su laiku nuslobsta,daznai ir nebegrazinamai,naturalus savaiminis refleksas.
Pilvo masazas:pilvas ispuciamas ir itraukiamas.Sukamieji judesiai aplink bamba.
Ir stengtis neprisivalgyti vakare,nes tai taip pat sutrikdo siuos valymo procesus ir aplamai virskinima.

Medicininis Gydymas:

*
Stimuliuojantys peristaltiką laisvinamieji vaistai

Peristaltiką stimuliuojantys vaistai (sena (Senadex, Laxasen, Figura 1), šaltekšnis (Laxantes, Figura 2), rabarbaras (Radirex), ricinos aliejus, bisakodilis (Bysacodyl)) veikia plonosiose ir storosiose žarnose stimuliuodami žarnų judesius. Geriamųjų preparatų poveikis paprastai pasireiškia po 6 – 10 valandų, rektalinių formų (žvakučių) – po 30 – 60 minučių. Stimuliuojantys laisvinamieji gali būti naudojami ne ilgiau kaip savaitę. Ilgas vartojimas gali sukelti pripratimą, pabloginti natūralią žarnų funkciją.

*
Žarnų turinį didinantys ir osmosiniai laisvinamieji vaistai

Žarnų turinį didinantys vaistai (gysločio milteliai - Lepicol) – tai natūralūs polisacharidai, virškinamąjame trakte sugeriantys daug vandens ir didinantys išmatų tūrį bei skatinantys žarnų judesius (peristaltiką). Laisvinantis poveikis pasireiškia po 12 – 72 valandų. Vartojant žarnų turinį didinančius vaistus svarbu vartoti daug skysčių. Osmosiniai laisvinamieji vaistai (laktuliozė (Duphalac), makrogolis (Forlax)) sujungia vandenį žarnose ir suminkština išmatas. Veikimas pasireiškia po 24 – 48 val.

Vidurių laisvinamuosius vaistus reikia pasirinkti priklausomai nuo to, ar vidurių užkietėjimas trumpalaikis, susijęs su gyvenimo būdo ar mitybos pasikeitimu, ar ilgalaikis, lėtinis. Esant trumpalaikiam vidurių užkietėjimui galima vartoti greito poveikio peristaltiką skatinančius vaistus. Lėtiniam vidurių užkietėjimui gydyti tinkami žarnų turinį didinantys vaistai arba osmosiniai laisvinamieji preparatai. Jie nesirezorbuoja žarnyne, yra saugūs vartoti ilga laiką, juos gali vartoti nėščios moterys ir vaikai.

Vaistazoles:

Imti po lygiai trispalvės našlaitės bei širdažolės žolės, kukurūzų purkų, kmynų sėklų ir dygiosios slyvos žiedų. 1 valg. šaukštą mišinio užpilti 1 stikline verdančio vandens. Atvėsinti, perkošti ir išgerti mažais gurkšneliais. rekomenduojama per dieną išgerti 2-3 stiklines.

Senų lapuose esantis senozidas veikia vidurius laisvinamai. Virškinamojo trakto bakterijos jį hidrolizuoja ir redukuoja iki veiklios formos antrono. Senų lapuose yra iki 3 proc. antraglikozidų: senozidų ir antrachinonglikozidų. Yra flavonoidų, rauginių medžiagų, gleivių ir t.t.

Kraujažolių lapuose , stiebuose ir graižuose yra eterinių aliejų (0,8 proc.), kuriuos sudaro apie 100 junginių: azulenai (chamazulenai); kartumynai. Eterinių aliejų sudėtyje esančios įvairios medžiagos veikia antimikrobiškai ir slopina uždegimą. Žolėje yra alkaloidų, kurie veikia centrinę ar periferinę nervų sistemą, organinių rūgščių bei asparagino, tanidų, inulino, dervų, karčiųjų medžiagų, karotino (abi formos alfa ir beta kaupiamos kepenyse, jų perteklius nėra kenksmingas; jie atpalaiduoja spazmus ir skatina tulžies išsiskyrimą), vit. C, vit. K ir kt. Kraujažolės preparatai gerina apetitą, yra baktericidinė, uždegimą slopinanti priemonė burnai skalauti, kraujavimą stabdanti priemonė skrandžio (opaligės, gastrito), žarnyno, gimdos ligoms bei pirmiesiems hemorojaus simptomams, sumušimams, žaizdoms, nudegimams gydyti. Pasižymi spazmoliziniu poveikiu ir skatina tulžies sekreciją.

Šaltekšnių žievėje esantys antraceno glikozidai bakterijų hidrolizuojami ir redukuojami į veiklius antronus ir antranolius, kurie stabdo vandens ir elektrolitų absorbciją virškinamajame trakte. Dėl to suaktyvėja peristaltika ir pagreitėja turinio slinkimas.

Kalendros sėklose yra eterinių aliejų ir riebalų, azotinių medžiagų, krakmolo, cukraus, glicirizino, flavonoidų, vit. C, eterinio aliejaus, kurio pagrindinės sudedamosios dalys yra linalolis, hidrokarboniniai monoterpenai. Vaistažolė gerina tulžies ekskreciją, malšina skausmą, dezinfekuoja, gydo hemorojų ir lengvina atsikosėjimą. Eterinis aliejus veikia virškinimą skatinančiai, spazmoliziškai, mažina vidurių pūtimą. Vartojant kartu su senų lapais ir šaltekšnių žieve, neatsiranda dieglių dėl antrachinonų poveikio.

Saldymedžio šaknyse yra saponinų, flavonoidų ir izoflavonoidų, asparagino, krakmolo, cukrų, baltymų, obuolių rūgšties, mineralinių ir rauginių medžiagų. Saldymedis pasižymi uždegimą slopinančiu, antinksčių veiklą stimuliuojančiu (gliceritino rūgštis, jos sudėtis panaši į kortizono, ji padeda reguliuoti vandens ir druskų apykaitą organizme), spazmoliziniu, slopinančiu alergiją, minkštinamuoju ir žaizdas gydančiu, vidurių laisvinamuoju, šlapimo išsiskyrimą skatinančiu, rūgštingumą mažinančiu, antisekreciniu poveikiu. Saldymedžio preparatai vartojami hiperacidiniam gastritui gydyti, yra švelni vidurių laisvinamoji priemonė.