Vegetarizmo principai

Labai truksta cia sios temos.Temos,apie sveika pozityvia gyvensena,mastyma bei taisyklinga mityba..
Galbut atsiras jau esamu vegetaru,sveiko gyvenimo salininku,kurie mielai pasidalins savo patirtimi,mintimis ar patarimais tiem,kurie dar tik masto apie zengima sveiko kuno ir dvasios gyvenimo keliu,ar jau bandantiem zengti pirmus zingsnius..
Vegetarizmas,tai ne pasisakymas “nevalgau mesos” ar madinga laikina dieta.Tad,pradziai pradekim nuo vegetarizmo tipu:

Veganai-visiskas vegetarizmas,kai valgomos tik darzoves,vaisiai,riesutai,neapdarotos kruopos,riesutai.Nedevimi rubai,nenaudojama kosmetika,priemones..pagamintos is gyvunu ar atliekant su jais bandymus..
Ovolaktovegetarai-valgo augalini maista ir vartoja kiausinius.
Laktovegetarai-augalini maista ir pieno produktus.
Semivegetarai ar pusiau vegetarai-augalini maista ir valgo balta mesa,zuvi,taip pat kiausinius,pieno produktus.
Pseudo vegetarai-sakantys esa “vegetarais”..

Vegetarizmas-tai ne tik tam tikra sveikos mitybos sistema,bet ir filosofinis mokymas,paremtas morale,etika,pasaulio ir savipazinimo mokykla.Nepradekim ginco ar zmogus is prigimties zoliaedis ar mesaedis..Jis ir toks,ir toks-"aukso vidurys",kurio taip sunku mum laikytis viskame...Perdaug nesipleciant,apzvelkim pagrindinius sveikos gyvensenos principus:

-Paisyti maisto produktu darna:baltymai (rugstinantys)ir angliavandeniai(sarminantys)valgomi atskirai ir derinami su darzovemis.Po angliavandeniu,baltyminio maisto vartoti tik po 3-4val.
-Vanduo,skysciai geriami 0,5val-15 min pries valgi,2val po valgio.Valgio metu negeriama.
-Ryte iki 11-12 pusryciu geriau atsisakyti arba valgyti vaisius.Diena-krakmolingus produktus derancius su zalumynais,darzoviu salotom.Vakare-baltymus.Darzoves ir vaisiai turi sudaryti ne maziau puse dienos raciono.
-Dozuotos maisto porcijos:nevalgyti daugiau,nei telpa rieskutese.Persivalgymas-tai viena is nuodemiu,kaip ir bet koks nesaikas viskame...
-Atsisakyti ar bent jau sumazinti rafinuotu angliavandeniu,gyvuliniu baltymu,riebalu,cukraus ir siuju deriniu.Stengtis kuo maziau termiskai apdoroti maisto produktus.Rinktis be konservantu,koncentratu ir pn kenksmingu priedu.Kuo daugiau ivairiu darzoviu,vaisiu,uogu,riesutu,seklu,neapdorotu grudu,paprasto tyro vandens.
-Reguliarus susilaikymas nuo valgio viena ar du kartus per savaite.Badavimas,pasninkas atsizvelgiant i savo amziu, ir individualius konstitucijos ypatumus,kaip samones ir kuno apsivalymas.
-Fizinis aktyvumas,dvasines pratybos.
-Ligu gydymas naturapatija,o ne cheminiais preparatais(racionaliai).
-Organizmo,menulio,metu laiku bioritmu paisymas.

Turbut ne vienas yra pastebejes,jog vegetarai spinduliuoja ne tik skaiciu veidu,bet ir dazniausiai subtiliu romiu budu..Niekam ne paslaptis,kad mesaedziai yra agresyvesni,umesnio budo,nei tie,kurie rankasi gamtos zalumynus.Mitybos pakeitimas keicia musu charakteri,o tai savo ruoztu,keicia samone,asmenybe,pasauleziura..Valgant "gyva maista",keiciasi organizmo energetika ,o tuo paciu keiciasi zmogaus likimas,materialinis gerbuvis..Zmogus tampa laimingesnis,laimingas.