Sushi

Sushiui reikia trumpagrudziu ryziu,kurie isvire nebuna birus,o lipnus.Pries tai jie isplaunami ir pamirkomi 30-60min.vandenyje.
Uzvirinus vandeni su ryziais,sumazinti veik iki minimumo ugni ir virti kokias 10min.Po to isjungti ir neatidarius dangcio,palikti juos kokiom 20 min pabrinkti.Tik praejus siam laikui,atidarau dangti ir leidziu jiems atausti.Nepilu i ryzius acto,kaip daro japonai.
Kai ryziai pravesta tiek,kad galiu juos imti rankomis,imu nori dumbliu lapa(gal matei-tokie ploni zali nemazi lapiukai,parduodami specialiai suchio gamybai..)ir padedu ant bambukinio padekliuko zvilgancia puse i apacia.Sudrekinus rankas vandeniu,imu ryzius(vienam lapui mazdaug puodelis virtu ryziu)ir tolygiai paskirstau ant lapo nestoru sluoksniu.Koki 1cm iki krastu palieku be ryziu.Mazdaug per per viduri horizontaliai nuo vieno lapo krasto iki kito,pirstu padarau duobute i kuria isilgai dedu plonas agurku ir avokadu juosteles ar kt..Po to bambuko padekliuko pagalba pradedu sukti dumbliu lapa su idaru it ruleta.Vynioju stengdamasi tolygiai prispausti,kad gerai susispaustu ryziai ir gautusi tvirtas suktinukas.Jei “siule”(krastas) nesulimpa,galima ji patepti trupuciu vandens,tuomet sulips.Suktinuka dedu ”siule i apacia.Palieku ji taip trumpam.Po to jau pjaustau i gabaliukus.
Japonai i vidu dar deda japoniskus krienus,majoneza,bet as siu nenaudoju.
Tofu idara darau taip:sumalu tofu i vientisa kose ir sumaisau su smulkintom alyvuogem,pagardinu prieskoniais,krapais,petrazolem ir toki krema dedu i dumbliu laksto viduriuka.O kai kada sia tofu mase sumaisau su trupuciu ryziais ir visa mase patepu lapa ir susku.Gaunasi tofu suchis -cia aisku jau mano improvizacija...
Bet galima deti ir tuna,krevetes,lasisa,krabus,ikrus ir kitokias juru gerybes.Taip paruosiu vyrui.Bet tik visko po nedaug,nes gali nesigauti suktinukas,kadangi del ingridientu gausybes gali nesukibti ryziai,o supjauscius i gabaliukus,viskas birs.
Ir galima valgyti su sojos padazu ir pagaliukais-sie aplamai jau senai man vietoj sakutes.. cool.gif
Siaip maciau yra nedideliu knyguciu apie suchio gaminima.Idomu visgi paivairinti musu kasdiene virtuve