Apie fermentus

Žmoguje kasdien naturaliai mirsta milijonai lasteliu, milijonai susidaro... Mirusios lasteles - ”lavoneliai” turi buti nedelsiant pasalinti ,kadangi sudaro nuodingus irimo produktus - tai slakai. Slakai kaupiasi, atsiranda ir nuo netinkamo maisto, isoriniu tersalu... Buten fermentai valdo irimo procesus ir kuria naujas medziagas organizme, rupinasi slaku ir kitu nuodu salinimu.. Tai visu gyvybiniu procesu katalizatoriai. Jie pagreitina cheminiu reakciju eiga organizme, medziagu apykaita.
Mokslininku nuomone, zmogaus organizme apie 3000 ivairiu fermentu (ne tik enzimas!.fermentai skirstomi i keleta klasiu...). Vien tik kepenyse ju daugiau kaip 50 ir darbuojasi jie viena milijona kartu per sekunde. Per viena minute vienas ir tas pats fermentas sugeba dalyvauti 36 milijonuose biocheminiu reakciju.
Kiekviena lastele gamina butinus jai fermentus!. Taciau lasteliu galimybes ir fermentu atsargos organizme ribotos.
Pagrindinis fermentu tiekejas yra “gyvasis” maistas. Kuo daugiau suvalgome zalio naturalaus maisto, tuo labiau palengviname kuno lasteliu darba gaminant savus fermentus!. Taciau jei vartojamas vien termiskai apdorotas maistas, mes naikiname jame esancius gyvus fermentus (zuva aukstesneje kaip 50* T) ir verciame savo lasteles paspartinti savu fermentu gamyba. Taip mes nualiname savo lasteles, greiciau senstame...
Fermentu gausu vaisiuose, darzovese, ju sultyse, ankstiniuose, naturaliame jogurte ir kt raugintuose pieno produktuose, raugintuose kopustuose ir kt raugintuose darzovese, zelmenyse....
Bet taip pat svarbu ir kitos produkto bio- sudetines dalys, nes be vienu - nebutu ir kitu daliu...