Patarimai nėštukei

Mitybos nuostatos turetu butu tokios,jau vien kuriu besilaikant,viskas bus puiku:
1. NUOSAIKUMAS - valgyti vienetais, o ne kilogramais. Juk bereikalingas antsvoris nereikalingas, ir is to isplaukiantys sutrikimai su sveikata...
2. IVAIRUMAS - maitintis po nedaug 4-5 kartus per diena ir vis kita, ivairu maista. Tarkim sudaryti meniu ir kad tas pats produktas nesikartotu dazniau nei 1-2 kartus per savaite.
3. SUBALANSAVIMAS - atitinkami maisto medziagu santykiai ir proporcijos, kaip baltymu: angliavandeniu.
4. SVARBU vengti maisto, kurio nemegsti, prie kurio netraukia, ar nuo kurio blogai jauciamasi.
Nepamirsti, kad ne tik is sintetiniu vitaminu, bei papildalu galima gauti tokias per nestuma svarbias medziagas, kaip foline rugsti, kalci, gelezi, joda (joduota druska), magni.
Pavyzdziui, suvalgius viena kivi arba isgerus stikline sulciu, galima gauti visa paros norma vitaminu. Folines rugsties turi labai daug zalios spalvos darzoves. Gelezies dziovintos slyvos, dziovinti obuoliai, datules, razinos... Arba gerti burokeliu:morku:bulviu:obuoliu svieziai isspaustas sultis (tai ir gydymo priemone jau esant anemijai). Kalcio labai daug fermentiniame suryje, ypac mozarejoje arba galima kavamale malti kiausinio lukstus ir taip gauti kalcio norma. Jodo galima gauti is joduotos druskos arba obuolius valgant kartu su seklomis. Magnio daug moliugu seklose.. Bet tai nepilnas sarasas, galima rasyti labai daug, jei tik noresi.
Nepamirsti nepakeiciamas riebalines rugstis, kuriu trukstant vaikuciui gali issivystyti silpnaprotyste, autizmas, sizofrenija (Tpfu tpfu tpfu...) Kad organizmui netruktu sios medziagos, per savaite reiktu suvalgyti 300g riebios zuvies. Tai butu nemaziau du kart per savaite po 150g skumbres, lasisos, upetakio, sardines. Nerekomenduotinas tunas, nes savyje kaupia sunkiuosius metalus.
Aliejus salto spaudimo kaip rapsu, linu, kurie mums idealiausi.
Atsisakyti (ypac idemiai skaityti etiketes) maisto produktu, kuriose yra modifikuotu produktu, begales konservantu, dazikliu...
Atsargiai su arbatzolemis, nes dauguma turi eteriniu alieju, kurie labai kenkia. Jei nezinai, kokie, sakyk, galiu parasyti sarasa.. Kaip ir labai saikingai su petrazolemis, krapais, nes ju padauginus gali negerai baigtis....
1-2 kartus per savaite galima pasninkauti, badauti arba darytis iskrovos dienas. Taciau per paskutini nestumo trimestra, kai maziukas pilvelyje augina savo mase, to daryti nebereiktu. Aplamai, iki 20 savaites vidutiniskai reiktu priaugti 4-5 kg, o trecia trimestra po 300g i savaite. Taciau kai musu visu KMI skirtingas, tai ir prieaugis gali buti skirtingas. Mazesnio svorio moteris priauga daugiau. Didesnio svorio turi priaugti maziau..
Nereiktu labai daug gerti. Pakanka 1-2l per diena. Vadovautis slapimo spalva: jei sodriai geltonas, ryskus ne tik ryte, bet ir diena, vadinasi truksta skysciu. O jei bespalvis, skaidrus - skysciu perdaug. Cia svarbu, nes kaip zinome, nestukes daznokai ima tinti...
Kai buvau nescia, tiesa sakant, net neitraukiau jokio gyvulinio maisto. Tik retkarciais visgi suvalgydavau riebios zuvies(karta i menesi). Gydytojai siurpo, gasdino mane patologijomis... Mazylis gime sveikas ir pakankamai didelis - veik 4 kg.


Daugiažiedė