Lydytas sviestas (Ghi).

V↓ P↓ K↓. Trukmė 40 min.
1 kg sviesto

Sviesto lydymo tikslas yra atskirti riebalus nuo baltymų ir vandens. Tada jie (riebalai) sausoje vietoje gali stovėti be jokių šaldytuvų mėnesių mėnesius. Indijoje sakoma, kad šimto metų senumo ghi kainuoja tiek pat kiek auksas, o gydomosios savybės su laiku dar gerėja. Lietuvoje senoliai taip pat (o kai kur dar ir dabar) lydydavo sviestą, tik jie neatskirdavo baltymų ir, kad lydytas sviestas negestų, jį paprasčiausiai pasūdydavo.
Gaminimo laikas priklauso nuo jūsų viryklės, nuo puodo, nuo sviesto kiekio ir kokybinių savybių. Iš 1kg sviesto apytiksliai gauname 800gr lydyto sviesto ghi.
Perkame „tikrą“ sviestą iš parduotuvės, be jokių priemaišų, pagerintojų, konservantų, nesūdytą (šiuo metu ghi gaminti mes naudojame „Baltas“), arba nesūdytą kaimišką sviestą iš turgaus (jo pasirodo ne taip lengva gauti).
Sudedame sviestą į vidutinį, storu, bei sunkiu dugnu puodą ir kaitiname ant vidutinės ugnies, kol užverda. Kai į paviršių iškyla baltos putos ugnį sumažiname. Retkarčiais pamaišome, kad neprisviltų. Neuždenkite puodo dangčių, nes mums reikia išgarinti vandenį. Po 15 – 20 min. sviestas pakvips spragintais kukurūzais ir pasidarys auksinės geltonos spalvos.
Kai susidariusi balta putelė sukietėja ir nusileidžia ant dugno – būkite pasiruošęs, dabar jau nėra kada nuo puodo atsitraukti. Sekame, kol iškritę pieno tirščiai rusvai pageltonuota, pasklinda specifinis kepintų riešutų kvapas ir tada iš karto nuimame nuo viryklės. Neperkaitinkite, kad tirščiai neprisviltų.
Leidžiame lydytam sviestui ghi truputį atvėsti, kol taps šiltu ir atsargiai perkošiame lydytą sviestą į per iš anksto paruoštą sausą molinę puodynę, uždengta drobe, ar kelis kartus sulenkta marle (mes renkamės drobę, nes ją lengviau išplauti). Kol visi riebalai iš drobulės nepersikošė, neskubėkite „pagreitinti“ košimosi proceso – nespaudykite, nes ... teks košti iš naujo. Nuosėdas išmetame. Jei nuosėdų papuls į sviestą ghi, ne tik pablogės jo kokybė, bet ir sutrupės garantinis laikas, gali atsirasti pelėsių.
Neuždengę atvėsinkite iki kambario temperatūros. Vėliau uždenkite, apsaugodami nuo drėgmės. Imdami iš puodynės sviestą ghi naudokite tik sausą šaukštą, nes patekęs vanduo sudarys sąlygas daugintis mikrobams ir sugadins sviestą.
Tai viskas, gintarinės spalvos lydytas sviestas Ghi yra paruoštas. Dabar jį galite naudoti valgiams gaminti. Be jo mūsų šeimoje neįsivaizduojami nei prieskonių pakepinimai, nei troškiniai, nei košės, nei sriubos. Kaitinamo ghi kvapas švelniai pasklinda po namus ir maloniai kutena skrandį, primindamas, kad netrukus galima bus smaguriauti maistu.
Sviestas ghi yra tridošinis, jis ramina Pita ir Vata, o nedideliais kiekiais tinkamas net ir taip jau riebalų reikalingiems vengti kapha tipo žmonėms. Ghi stiprina virškinimo ugnį, pagerina maisto įsisavinimą. Sviestas ghi maitina Odžą - subtilią visų kūno audinių substanciją, stiprina smegenis, sutepa jungiamuosius audinius ir daro juo lankstesnius. Sviestas ghi padeda pernešti vaistažolių gydomąsias savybes po visą kūną.


Šaltinis: www.ajurvedosnamai.lt