Apie angliavandenius ir baltymus

BALTYMAI – iš aminorūgščių sudarytos makromolekulės.
Baltymai - gyvybės šaltinis. Jie būtini kiekvienos organizmo ląstelės komponentai.
Baltymai reikalingi raumenų, pagrindinių organizmo kalorijų degintojų, gamybai. Tačiau žinokite, kad daug baltymų turintis maistas (ypač gyvulinės kilmės) paprastai turi daug riebalų. Jei tik įmanoma, rinkitės neriebius produktus.
Gyvuliniai baltymai:
mesa,zuvis ir kt juros produktai,kiausiniai,pienas ir jo visi produktai.
Augaliniai baltymai:
riesutai,seklos,grybai,rupi duona,pupeles,zirniai,soja,lesiai....

Angliavandeniai
Mes angliavandenių suvartojame kur kas daugiau negu kitų maistinių medžiagų (baltymų, riebalų). Svarbiausia angliavandenių funkcija - aprūpinti organizmą energija.
Virškinimo metu angliavandeniai lengvai skyla iki anglies dioksido ir vandens, kartu išskirdami nemažai energijos.
Angliavandeniai skirstomi į monosacharidus (gliukozė - vynuogių cukrus, fruktozė - vaisių cukrus), disacharidus (sacharozė - cukrašvendrių ir cukrinių runkelių cukrus, maltozė - salyko cukrus, laktozė - pieno cukrus) ir polisacharidus ( krakmolas - grūduose, kruopose, bulvėse, glikogenas - kepenyse). Monosacharidai ir disacharidai dar vadinami paprastaisiais angliavandeniais, polisacharidai - kompleksiniais.
Angliavandenių perteklius (ypač paprastųjų) virsta riebalais ir kaupiasi riebaliniame audinyje.
Krakmolingi angliavandeniai:
balti miltai ir siu gaminiai(duona,makaronai,kepiniai...),kruopos,grudai,sauos pupeles,zirniai,bulves,kukuruzai,moliugai,kastonai,zemes riesutai...
Cukrus,sirupai,uogienes,medus,pieno cukrus...
Dziovinti vaisiai,vaisiai,uogos
Darzoves

Reiktu taip pat atsiminti,kad gamtoje nera produktu turinciu vien baltymus ar tik vien angliavandenius.Kalba apie kazka vyraujanti.Pvz,mesoje,zuvyse,suryje baltymai virsija 20% visos sudeties,o koses,grudai,bulves,cukrus turi 20%ir daugiau angliavandeniu.Zirniai,soja,pupeles,lesiai,zemes riesutai turi mazdaug vienoda kieki baltymu ir angliavandeniu.