Apie aliejus

Aliejai buna naturalus, nerafinuoti ir rafinuoti.

Aliejaus gaminimo technologijoje nenusimanau,bet stai ka radau :
Aliejus gali būti gaunamas spaudimo ar ekstrakcijos būdais. Naudojamas šaltas arba karštas spaudimas. Šaltu spaudimo būdu gaunami aliejai paprastai nerafinuodami. Gaminant tokios kategorijos aliejų, žaliavai yra keliami ypač dideli reikalavimai, kad būtų išsaugotos visos pirmapradės biologiškai aktyvios medžiagos, nes jis vartojamas maistui tiesiogiai, nevalytas. Dėl to ir jo kaina gana aukšta. Šiuo būdu gaminami alyvų, saulėgrąžų, riešutų, ir kiti aliejai. Rapsų, sojos, medvilnės aliejai dėl intensyvios spalvos, specifinio skonio ir kai kurių nepageidaujamų natūralių bei pašalinių medžiagų (pvz., sunkiųjų metalų, agrochemikalų ir t.t.) turi būti rafinuojami.
Šiltuoju būdu spaudžiant aliejų, išeiga būna didesnė (paprastai šnekant, jo daugiau išeina), tačiau suprastėja aliejaus skonis. Dar yra rafinuotas aliejus – šis išgavimo metodas neskatina riebalų rūgščių sudedamųjų dalių pakitimų, tik išvalo priemaišas.
Paminėsime ir aliejų su genetiškai modifikuotais organizmais. Šis aliejus yra pigiausias, ir mokslininkai apie tuos mįslinguosius organizmus lyg ir nieko blogo nesako, tačiau…

Nerafinuotas aliejus kepimui netinka, nes kaitinant (kaip ir sviesta) susidaro nuodinga medziaga. Kepimui tinka rafinuotas aliejus. Taciau kai ir sis ima degti (matomi dumai) kuomet kepimo temperatura pasiekia mazdaug 220 C ar kepama per ilgai, tai ir toks aliejus taip pat jau kenkia. Salto spaudimo alieju geriausia vartoti salotoms. Ar kaip vaista, kuris geriamas (sauksteliais) tusciu skrandziu pries valgi.
Rafinuotas aliejus yra faktiskai bevertis, taciau kepimui tinka, jei tuo nepiknaudziaujama ir jis neperkaitinamas. Ir nekepti aliejuje (riebaluose) krakmolingu produktu kaip bulves,duona..., nes tuomet aliejaus sudetis ypac kenksmingai kinta.

* Optimalus kiekis - 10-17 g (1-1,5 šaukšto) augalinio aliejaus per dieną.
* Šalto spaudimo aliejuose yra daugiausia vertingų medžiagų, jį kaitinant dalis jų žūsta. Kepimui ar gruzdinimui geriau naudoti rafinuotus aliejus - rapsų, žemės riešutų arba kukurūzų.
* Laikant vėsioje ir tamsioje vietoje rafinuoti aliejai išlieka švieži 4-6 mėnesius, šalto spaudimo - 4-8 savaites. Linų sėmenų aliejus šviežias išlieka tik 2-3 savaites.


Daugiažiedė