Lydytas sviestas (Ghi).

V↓ P↓ K↓. Trukmė 40 min.
1 kg sviesto

Sviesto lydymo tikslas yra atskirti riebalus nuo baltymų ir vandens. Tada jie (riebalai) sausoje vietoje gali stovėti be jokių šaldytuvų mėnesių mėnesius. Indijoje sakoma, kad šimto metų senumo ghi kainuoja tiek pat kiek auksas, o gydomosios savybės su laiku dar gerėja. Lietuvoje senoliai taip pat (o kai kur dar ir dabar) lydydavo sviestą, tik jie neatskirdavo baltymų ir, kad lydytas sviestas negestų, jį paprasčiausiai pasūdydavo.
Gaminimo laikas priklauso nuo jūsų viryklės, nuo puodo, nuo sviesto kiekio ir kokybinių savybių. Iš 1kg sviesto apytiksliai gauname 800gr lydyto sviesto ghi.
Perkame „tikrą“ sviestą iš parduotuvės, be jokių priemaišų, pagerintojų, konservantų, nesūdytą (šiuo metu ghi gaminti mes naudojame „Baltas“), arba nesūdytą kaimišką sviestą iš turgaus (jo pasirodo ne taip lengva gauti).
Sudedame sviestą į vidutinį, storu, bei sunkiu dugnu puodą ir kaitiname ant vidutinės ugnies, kol užverda. Kai į paviršių iškyla baltos putos ugnį sumažiname. Retkarčiais pamaišome, kad neprisviltų. Neuždenkite puodo dangčių, nes mums reikia išgarinti vandenį. Po 15 – 20 min. sviestas pakvips spragintais kukurūzais ir pasidarys auksinės geltonos spalvos.
Kai susidariusi balta putelė sukietėja ir nusileidžia ant dugno – būkite pasiruošęs, dabar jau nėra kada nuo puodo atsitraukti. Sekame, kol iškritę pieno tirščiai rusvai pageltonuota, pasklinda specifinis kepintų riešutų kvapas ir tada iš karto nuimame nuo viryklės. Neperkaitinkite, kad tirščiai neprisviltų.
Leidžiame lydytam sviestui ghi truputį atvėsti, kol taps šiltu ir atsargiai perkošiame lydytą sviestą į per iš anksto paruoštą sausą molinę puodynę, uždengta drobe, ar kelis kartus sulenkta marle (mes renkamės drobę, nes ją lengviau išplauti). Kol visi riebalai iš drobulės nepersikošė, neskubėkite „pagreitinti“ košimosi proceso – nespaudykite, nes ... teks košti iš naujo. Nuosėdas išmetame. Jei nuosėdų papuls į sviestą ghi, ne tik pablogės jo kokybė, bet ir sutrupės garantinis laikas, gali atsirasti pelėsių.
Neuždengę atvėsinkite iki kambario temperatūros. Vėliau uždenkite, apsaugodami nuo drėgmės. Imdami iš puodynės sviestą ghi naudokite tik sausą šaukštą, nes patekęs vanduo sudarys sąlygas daugintis mikrobams ir sugadins sviestą.
Tai viskas, gintarinės spalvos lydytas sviestas Ghi yra paruoštas. Dabar jį galite naudoti valgiams gaminti. Be jo mūsų šeimoje neįsivaizduojami nei prieskonių pakepinimai, nei troškiniai, nei košės, nei sriubos. Kaitinamo ghi kvapas švelniai pasklinda po namus ir maloniai kutena skrandį, primindamas, kad netrukus galima bus smaguriauti maistu.
Sviestas ghi yra tridošinis, jis ramina Pita ir Vata, o nedideliais kiekiais tinkamas net ir taip jau riebalų reikalingiems vengti kapha tipo žmonėms. Ghi stiprina virškinimo ugnį, pagerina maisto įsisavinimą. Sviestas ghi maitina Odžą - subtilią visų kūno audinių substanciją, stiprina smegenis, sutepa jungiamuosius audinius ir daro juo lankstesnius. Sviestas ghi padeda pernešti vaistažolių gydomąsias savybes po visą kūną.


Šaltinis: www.ajurvedosnamai.lt

Inkstų valymas

Inkstu ir slapimo pusles valymas malonesnis nei zarnyno ar kepenu..
Iskart turiu pasakyti ,kad inkstu valymas beprasmis,jei neisvalytos kepenys,kaip ir butinas kraujo valymas,kuri inkstai filtruoja..Vel griztama prie to,kad valyti organizma reikia kompleksiskai - visa,nes kiekvienas organas tarpusavyje susijes.
Valyti is inkstus akmenis,smeliuka..(patikekit,veik pas kiekviena ju yra net jauname amziuje)pasirinkimas augalu yra didelis:juodieji serbentai,melynes,arbuzai,obuoliai,ersketuoges,morkos,spinatai,salierai,burokeli
ai,spanguoles, vysnios, mieziai, linu seklos, krapai, petrazoles, ivairios vaistazoles....
Geriausia naudoti ivairias priemones,nes inkstu akmenu sudetis nevienoda ir reikia ivairiu priemoniu.
Valymo metu slapimas turi tapti drumstas,gali jaustis persejimas.
Kadangi valymo budu daug ivairiu,aprasysiu variantus.

Gerti raudonelio,salavijo,melisos,brukniu,juoduju serbentu,berzu ,dilgeles lapu,dirvinio asiuklio,kadagio uogu,paprasto kiecio,meskauogiu lapu,taktazoles arbatas...Maisyti po kelias arbatzoles ir kasdien gerti 3 kartus per diena,pries valgi,5 dienas.

Svieziai spaustos sultys,kaip morku ir spinatu;morku,salieru,petrazoliu;morku,burokeliu,salieru;juodojo ridiko,citrinos sulciu...

Inkstus palankiausia valyti ziema.Nakciai,valymo metu,inkstus sildyti apsirisus vilnonini salika.Tai atpalaiduos inkstus,ples slapimtakius ir palengvins akmenu isejima.
Butinai valymosi periodu valgyti tik augalini maista.Geriausia laikytis mono dietos,kai vienu metu valgomas tik vienas produktas.

Antras žingsnis

Yra kitas "Trijules"pakaitalas i kurio sudeti ieina bitkresles ziedai,pelynas ir malti gvazdikeliai.Komponentai sumaisomi mazdaug tokiomis proporcijomis:
3dalys bitkresles,2dalys gvazdikeliu,2dalys pelyno zoles.
Vienkartine doze galima parinkti individualiai,stebint savojo organizmo reakcija.Tai gali buti nuo 0.5 arbat.s. iki 1sauksto.Arba palaipsniui didinti.Valgyti sausame pavidale uzsigeriant vandeniu.Gydymo kursas butu toks:
1 diena suvalgoma apie 1 arb.s. ant tuscio skrandzio,pusvalandi pries valgi.
2 diena- po 2 arb.s. pries pusrycius ir pries pietus.
3 diena ir visa likusia savaite,po 1 arb.s. tris kart per diena:pries pusrycius,pietus ir vakariene.
Toleliau,visa likusi gyvenima,profilaktikai 1 karta per savaite.
Gydymo metas pavasaris ir ruduo.

Galima vartoti ir viena pelyna.Pradedama nuo vieno pelyno ziedelio,kuris dedamas ant liezuvio,suvilgomas seilemis ir taip nuryjamas.Ir taip kas dvi valandas nuo ryto iki vakaro.Antra diena jau imami du ziedeliai.Trecia-trys....Ir taip palaipsniui didinti doze iki 1/3-1/4 arb.s. Gydymui prireiks mazdaug 14-30 dienu.

Zoleles geriausia vartoti sausame pavidale,nes taip jos praeina visa virskinimo trakta.Geriant jas kaip arbata,sioji absorbuojasi iki plonuju zarnu,nepasiekiant storosios zarnos,kur daugiausia yra parazitu...
Nors pelyno arbata labai sveika gerti(1 arb.s. stiklinei),geriama 3-4 kartus per diena,esant virskinimo sutrikimams,sunkumo jausmui,meteorizmui,medziagu apykaitos sutrikimams,nutukimui,inkstu,slapimtakiu akmenligei,gerina kraujotaka,nuo ginekologiniu sutrikimu....

Gydantis nuo parazitu rekomenduojama,kad tuo paciu gydytusi visi seimos nariai,kadangi daugelis parazitu uzkreciami per prisilietima,buitinius daiktus..O ypac tiems,kuriuos kamuoja ivairios odos problemos,kaip vis nepraeinantys inkstirai,spuogai,seboreja,ivairios odos demes,egzemos,alergijos,isberimai,ankstyvosios rauksles,sugrubejusi oda,trapus luzinejantys nagai,susilpnejes imunitetas,chroniskos moteriskos bedos,kaip gausios baltosios,pienlige...pas vyrus-su prostata....

Organizmo valymo etapai

Kiekviena terapine procedura galima daryti ivairiai.Cia kiekvienas turetu pasirinkti kas labiau tiktu butent jam.Vieni metodai drastiskesni,labiau tinkantys pazengusiems,o kiti svelnesni.Taciau jei pirmasis metodas suveikia per trumpa terapijos laika,tai antrajam prireiks daugiau laiko,gydymo.

Pirmasis organizmo valymo zingsnis butu zarnyno valymas.Tai labai svarbu.Pasikartosiu:net 80% ligu,negalavimu kyla nuo zarnyno nesvaros.
Labai efektyvus zarnyno valymas yra Sank Praksalana,kuria zinome is Tibeto praktines medicinos.Tai suraus vandens gerimas ir specialus jogos pratimai.Si metoda yra aprases Prijauciantis "Badavimo fenomenas ir kt" temoje,todel nesikartosiu.
Svelnesnis budas yra valymas klizmomis.Geriausia sia procedura atlikti ryte,nieko nevalgius.Prireiks 2l vandens,paruosto is anksto:virintas,atauses,siltesnis uz kuno temperatura.Butinai parugstinti 1 saukstu citrinos sulciu(tik ne citrinos rugstimi)ar kokiom kitom rugsciom sultim,ar obuoliu actu 4-6% 2 saukstais.Esmarcho puodeliu(klizma) letai ileisti si vandeni.Kai ipilta,stengtis pajudinti pilva it soktum pilvo soki,po to atsigulus pasivartyti nuo vieno sono ant kito.Cia tam,kad vanduo isplautu visus zarnyno "skyrius".Na,o po to i wc....
Zarnyna galima valyti isgerus glauberio ir karciosios drusku."Paleis labai smarkiai vidurius",eis viskas it kiaurai.Gerti sio valymosi metu labai daug vandens.Uzbaigti suvalgius vandenyje virtus(be druskos!) ryzius su tupuciu sviesto.
Mityba,valant zarnyna,turi buti augaline,subalansuota,be gyvuliniu baltymu(mesos,zuvies,kiausiniu,pieno produktu),be gyuliniu riebalu,rafinuotu angliavandeniu,mieliniu kepiniu,saldumynu.

Antras,sekantis svarbus zingsnis-organizmo,virskinimo sistemos valymas nuo parazitu,kirmeliu,virusu,bakteriju...kuriu pas kiekviena yra.
Tam naudojama graikisko riesuto kevalo zalioji dalis,pelyno zoles ir maltu gvazdikeliu trauktine,turinti pavadinima "Trijule".Si recepta galima rasti toje pacioje "badavimo..."temoje.
Aprasysiu paprastesni buda,prieinama kiekvienam.Parazitai nemegsta ir zuva esant aukstai kuno temperaturai,kuria galima pakelti vartojant astrius deginancius maistinius prieskonius,kaip gvazdikeliai,garstycios,imbieras,raudonasis pipiras,svogunas,cesnakas,pelynas.
Pavyzdziui,issivalyti cesnako pagalba,prireiks dvi savaites kiekviena ryta,nevalgius ar valanda pries valgi,suvalgyti gerai sukramcius,cesnako skiltele.Galima uzgerti vandeniu ar kuo uzkasti.Antra skiltele suvalgyti vakare,dvi valandas po vakarienes.Pirmasias dienas gali padideti spaudimas,deginti skrandyje,taciau po kurio laiko tai praeis.

Trecias neaplenkiamas zingsnis-kepenu ir tulzies valymas.Paprastesni buda jau aprasiau anksciau.Arba dar paprastesnis:3-5 kartus per diena (galima ir dazniau)isgerti po 1 stikline citrinos sulciu ir karsto vandens misinio ir po 0,5 stiklines morku,burokeliu ir agurku sulciu.Toks valymas gali trukti iki keleto savaiciu.
Taciau efektyviausia yra aliejaus ir citrinos sulciu gerimas.
Kepenys valomos nemaziau 4 kartu per metus.Nes pati kepenis yra is keturiu daliu..
Palankiausia valyti pavasari.12-14 menulio dienos.

Reiktu zinoti,kad valyti isvardytais metodais,nerekomenduojama sergant skrandzio opa ar dvylikapirstes zarnos,diabetu,gepatitu,meningitu,tiuberkulioze,sergant onkologinemis ligomis.

Kepenų valymas

Ne visiems galima gerti alieju.Tai zmonems,sergantiems kepenu,kasos ligomis,sirdies ir smegenu kraujagysliu ligomis,poliatritu,sunkiomis skrandzio ar zarnyno ligomis.

3 stiklines neapdorotu avizu su luobomis,6 valg.saukstus berzu pumpuru,2valg. saukstus brukniu lapu uzpilti 4l vandens,laikyti saltoje vietoje para.Kitame inde 1 stikline sausu ersketuogiu uzpilti 1l verdancio vandens,palikti parai vesioje vietoje.
Po paros avizu uzpila 15 min pavirinti,ideti 3 saukstus taktazoles,2 saukstus kukuruzu purku,vel 15 min pavirinti.Abu uzpilus perkosti atskirai per 6 sluoksniu marle ir sumaisyti.Laikyti nuovira saldytuve ne ilgiau 5 paras.Uzpila gerti po 150 ml ir keturis kartus per diena.Kepenu valymo kursas- 10 dienu.

Jei jautiesi negerai..

Jei pirma badavimo diena tokia sunki,skauda galva..gal netinkamai isvalytas zarnynas?likuciai gali nuodyti,nuo to darytis bloga,skaudeti galva...Pirmom dienom,kokias ypac pirmasias tris,jei badavimas planuojamas ilgalaikis,klizmas gerai daryti kasdien.Kuo daugiau gerti vandens,kad issiplautu krauja nuodijanciu slaku didzioji sankaupa.Tai palengvina bukle,organizmas greiciau persijungia i vidini maitinimasi...Tiksliau,tokios "nekokios" bukles variaciju,tau atsakys Prijauciantis. Cia jis konkretus.

Kas liecia tavaja mityba,tai pirmiausiai atsizvelgiau i tavo individualia konstitucija.Taciau gali koreguoti,nes tai ne grieztos taisykles.Mityba dar koreguojama pagal metu sezona.Nes ziema labiau valgomas siltas maistas,daugiau kruopu.Pavasari-zalumynai.Vasara vesesnis,saltesnis maistas ir tai,kas auga tuo metu pagal sezona.Geriau musu klimate augintos ekologiskos darzoves,nei atvestines(parduotuvese yra net atskiri Eko skyriai).Mitybai turi itakos ir vaistu vartojimas!.nezinau kokius vartoji... Dar-mityba po badavimo kita.Jau zinai..

Meteorai skraido...

Jei tyrimai neparode patologijos,tuomet reiktu sureguliuoti mityba..Dujos susidaro tuomet,kai maistas netinkamai ar nevisiskai suvirskinamas,kai per daug skaiduliniu medziagu,organizmui netoleruojant maistiniu alergenu,esant trukumui zarnyno bakterijom..Meteorizma gali isprovokuoti ir depresija,stresas..
Priminsiu pilva puciancius produktus:ankstines darzoves,kopustiniu darzoviu rusys,ridikeliai,svogunai,pieno produktai,kepiniai su selenom,saldumynai,dziovinti vaisiai,gerimai su angliarugste,alus,gira,alkoholis...
Padeda gerimas arbatzoliu kaip melisa,pipirmete,ramunes,salavijas,kraujazole,anyziai,raudonelis,saldymedis,dede
svos ziedai.
Rekomenduojama valgyti darzoves su svelnia lasteliena,ar kiek apvirtas.Mesa liesa,balta.Atsisakyti mesos konservu,pastetu,rukytu desru,desreliu.Rukyta zuvi keisti i virta ar troskinta menke.Atsisakyti baltos duonos,pyrageliu,mieliniu kepiniu,rinktis ryzius,grikius.Alieju rinktis ne "augalini",o saulegrazu,alyvuogiu.Atsisakyt pieno,o jei sunku,tuomet geriau ozkos pienas bei suris,sojos penas.Maziau kiausiniu.Stengtis nevalgyti sokolado,riesutu daug,paruostu pirktiniu prieskoniu.Nederinti mesos,zuvies(baltymu) su krakmolingais angliavandeniais(bulves,sausos pupeles,baltu miltu gaminiai...
Valgant maista gerai sukramtyti,neskubeti,buti gerai nusiteikus



Pasiulytas meniu yra abstraktus.Tikslingiausia gali sudaryti tik pati,stebedama savojo organizmo poreikius,reakcijas i tam tikra produkta,kas tinka bei patinka butent jam,tavajam.Nebuna vienodo (tiek tiesiogine tiek perkeltine prasme..)vaisto,gydymo visiems!.Kas tinka vienam,gali visiskai netikti kitam.
Dar viena svarbi pastaba-gydantis naturapatija,nereiktu tiketis staigiu pokyciu.Gerti arbatas,gydytis gali prireikti ne maziau menesio ar daugiau..Save tersiame,aliname metu metus,o pagyjimo tikimes po vienos kitos terapijos proceduros...

Jei kils trauka ar upas,gali ismeginti ir Tibeto medicinos patarimais 4u.gif
I stikline silto vandens iberk ziupsneli valgomosios sodos ir isspausk puses citrinos sulciu.Toki gerima isgerk 0,5val-15min pries valgi.Tai padeda nuo duju susidarymo,gerina virskinima,gydo virskinimo sutrikimus,valo virskinamaji trakta.
O jei tos pacios sodos puse puodelio ipilsi i vandeni,besimaudydama vonioje,oda bus minksta,pageres kraujotaka,soda nuims ir ivairius odos isberimus,iserzinimus,infekcijas..
Maista skanink tokiais prieskoniais kaip kardamonas,koriandro,garstyciu maltomis seklomis,muskato riesutas,juodieji pipirai,kurkuma,juros druska.Tik ne visais iskarto.
O jei jau kilo meteorizmas,pamasazuok pilva,aplink bamba(aktyvus taskai..)pagal laikrodzio rodykle.
Arba ikvepk ora-itrauk pilva,iskvepk-ispusk pilva.Taip keleta kartu.Reguliuoja virskinima,apetita,medziagu apykaita.

Nors siulyciau issivalyti zarnyna,jei meteorizmas kankina jau ilga laika.Nes tai pozymis,kad storasis zarnynas "uzkalkejo",apsiterse.80% ligu,patologiju,organizmo veiklos sutrikimu kyla del zarnyno nesvaros.

Ar būti visišku vegetaru yra gerai?

Jei nekalbet apie etinius,dvasinius motyvus..,o apie mitybos pilnavertiskuma,tai jei maitintis vien augaliniu ivairiu maistu ir ji teisingai subalansuoti,jokio trukumo nei baltymu,nei vitaminu.. nebuna.Mano pastebejimu,buti veganu ar kt tipu,itakoja itin klimatas.Kai pvz ilga laika gyvenau siltame klimate,buvau visiska vegane ir puikiai jauciausi.Kai gyvenu musu dregname saltokame klimate,emiau valgyti suri ir retkarciais jogurta,nes pasijuto medziagu trukumas.Mano seima vartoja mesa.Taip jie jauciasi geriau.Vadinasi,jiems to reikia ir toki ju buvi bei pasirinkima taip pat gerbiu.Bet stengiuosi,kad gyvuliniu produktu vartojimas butu teisingai suderintas su augaliniu,ir teiktu daugiau naudos,nei zalos..

Tapti vegetaru - tai pirmiausia reiskia kuri laika jausti nepatoguma,susijusi su iprasto nuo pat vaikystes iaugusio ritmo,vertybiu sistemos,stereotipu,poziuriu,skonio..pakeitimais.Antra,tai atskirumo iliuzijos suvokimas,nes atrandama,kad ne tik paties kuno organai tarpusavyje susije,itakojantys vienas kitam,sudarantys vieninga sistema-sinteze,bet ir kad pats kunas neatsiejamas nuo psichikos,dvasios,bei nuo paties energoinformacines Visatos sandaros.Jei visa gyvenima bandome suprasti gyvenimo-pasaulio-Visatos(Max) mechanizmo prasme,tai pirmas ir neaplenkiamas zingsnis tampa saves,kaip mini pasaulio pazinimas,kuris darniai isipaisytu i aplinkos Darna,kaip darnus josios elementas,o ne griaunantis save ir pasekoje aplinkini pasauli.Pradedama nuo kuno pazinimo(saves),nuo jo sveikatingumo buvio,poreikiu ir paprasto principo"kurti,o ne griauti"..Dar galeciau pridurti,jog tai ne vienadienis virsmas.O palaipsninis darbas su savimi,su savo kunu,su samone..ne savaites ar menesio laikotarpio,o net ne vieneriu metu darbas,pokyciai...Ir ne priesokiais issakytu kintanciu,nepastoviu emociju noras,trumpalaike veikla,kol atsibos,o samoningas sirdies poreikis,kuris nuosekliai,uoliai,atidziai,ramiai ves prie rezultato..Ir tuomet atsiranda ir reikiamos knygos,ir padedanciu zmoniu...
Veikiausiai posmas nuskambejo itin rimtai..Taciau viskas daug paprasciau...




Sutinku Ikulia,tapti tikru,o ne pseudo sveikuoliu reikia nemazai laiko- tiek fiziniam kunui,tiek psichikai..Kaip jau rasiau merginom Seltono temoje,vegetare iskart netapau kaip ir daugelis.Tai buvo ilgas keliolikos metu palaipsninis perejimas,pilnas ir klaidu,nusivylimu,diskomforto sociume,ir dziaugsmo,atradimu....Kiek brendau,keiciausi-taip paraleliai keitesi,tobulejo ir mityba,ir poziuris i pasauli,gyvenima,zmones...
Palaipsninis perejimas yra sveikiausias ir tikslingiausias.Nes organizmui,kaip beje ir psichikai,reikia laiko persitvarkymui,kitimui bei nusiteikimo.Tam prireikia ne vieneriu metu.Bandymai grieztai ir staigiai save riboti,versti save maitintis tuo kas nepriimta(nepriprates),kai nera dar tam pasiruoses organizmas, mastymas(samone),dvasinis lygis(pasamone),gali baigtis,o dazniausiai butent taip ir baigias,"nutrukimu"mityboje,disbalansu organizme(ligom,bio medziagu trukumu).Pasekoje lydes tik nusivylimas,metimas siosios sveikos mitybos ir grizimas prie ankstesnes,o blogesniu variantu-psichologines problemos...
As pati is pradziu daug ir daznai badaudavau.Taip organizmas valesi,kito,atsinaujino lasteles,metabolizmas,kas itin palengvino perejima prie visisko vegetarizmo.Paraleliai vyko dvasine praktika.Su laiku viskas pakrypo taip,kad nebereikia vadovautis kazkieno siulomais mitybos principais,sistemom..,o jau pats organizmas diktuoja tai,ko reikia butent jam!.

Migrena

Migrena sukelia galvos smegenu kraujagysliu spazmai,del kuriu pablogeja tam tikru galvos smegenu sriciu kraujotaka.Tai tik dar labiau nurodo,kad tau Butinas organizmo valymas.Migrena sukelia alergija,hormoniniai pokyciai.(Viskas pas tave sukasi aplink alergija!...).Isprovokuoja stresas,nuovargis,triuksmas,tv,kompiuteris,blykciojanti sviesa;maisto produktai kaip suris,sokoladas,alkoholis,gerimai su kofeinu,alergenai..
Bent gydytojai tau nurode ko vengti?
Ar bandei nuo migrenos gydytis vaistazolem,kaip vaistine dirvuole,paprastoji kraujazole,raktazole?Paprasciausiai gerti vietoj arbatos

Odos išbėrimai

ODOS ISBERIMU,uzdegimu priezasti tikslingiausiai nustatys dermatologas,nes tai alergijos saknys.Gydymas tepalais,vaistais...
Naturalus medicinos gydymo budai pataria pirmiausia pakeisti mityba,valyti organizma(zarnyna,kepenis,krauja..),nedeveti sintetiniu rubu.
Odos isberimai gali paumeti ar atsirasti,esant psichologiniam stresui,dvasinem problemom.Todel reiktu stengtis mokytis sutarti su pasauliu ir savimi,maziau pykcio,pergyvenimu..
Maudantis i vonia pilti ramuneliu,kiecio,berzo pumpuru,guobos pumpuru,azuolo zieves,graikisko riesuto nuovirus..
Po vonios kuna ar pazeistas vietas butinai pasitepti aliejais(riebalais). Pvz:
*Aliejus su ziedadulkem proporcijom 1:3.Ziedadulkes milteliu pavidalu metaliniame dubenyje uzpilamos nerafinuotu aliejumi ir apie 45 min kaitinama orkaiteje,periodiskai pamaisant arba vandens voneleje.Perpilti i stiklaini.Marliuka ar vata vilgyti siame aliejuje ir tepti oda 1-2 kartus per diena.
*1:1 aliejaus ir vyno acto misinys
*Prie isberimu prideti alijosiaus lapo minkstima.



Kad issigydyti odos ligas reikia is pagrindu isvalyti kuna,o paraleliai dirbti su savo samone..Badauti nemaziau 14 ar 20-30 dienu geriant slapima ir darant is jo kompresus,itrinimus i oda,skaudancia galva,bent du kart per metus jei egzema sunkios formos,kokia,kaip supratau,yra pas tave.Periodais tarp badavimu,ne atsipalaiduoti ,o misti subalansuota sveika maista,nepiknaudziauti mesa.Dienos norma butu apie 80-150g ir dietine.Triusiena labai tinka,kaip ir kita balta neriebi mesa.Ja derinti su nekrakmolingom darzovem,pries tai suvalgius obuoli ar kita vaisiu.Jei nemegsti obuoliu,neversk saves.Gal tavajam organizmui nereikia,netruksta butent tu medziagu,kurios jame yra,del to ir netraukia obuoliai..


Medikamentinis gydymas daugumoje atveju naikina tik isorinius ligos simptomus.Laikinam.Ir dazniausiai viena gydant,kita pakenkiama..Tavo seimai norisi palinketi dideles kantrybes bei supratingumo,o tau toliau testi ka pradejai.
Paveldimu ligu nebuna.Juk kuno mes nepaveldime..Paveldima cia nebent energoinformacija...
Manyciau turi limfines sistemos sutrikimu(kraujagysliu,venu,kraujotakos..),kraujo problemu,medziagu apykaitos sutrikimu,nervu sistemos..Pasitikrink ir tai.

Slapimo nesu gerusi,nors veida juo tepti bandziau.Kadangi neturejau kazkokiu rimtu ligu,kurias juo reiktu gydyti,tai ir gydomojo efekto nesu pajutusi,kuri galeciau papasakoti.

Badauk dabar tikslingiau..
Badauti ne visiems galima ir ne visi tam turi salygu,ar galimybiu jas sudaryti.Na,isbadauti dar galima,taciau dauguma iseje is bado pridaro aibe klaidu su tolimesne mityba,kas nubraukia buvusio badavimo gydomaji poveiki,pasiekima..Kita neigiama pasekme-svorio priaugimas.O valyti organizma gali veik kiekvienas.Ir tai net butina,ypac tuomet,kai valgoma mesa,ne itin sveiki maisto produktai,kas uztersia organizma.Iskrovos dietu valymas per silpnas,pavirsutinis.
Pradziai pries pradedant organu valyma,reiktu pakeisti mityba i pasninko rezima.
Pirmas zingsnis butu zarnyno valymas klizmomis.Pirma savaite zarnynas valomas kasdien,antra-kas antra diena,trecia-kas dvi dienas,ketvirta-kas tris dienas,o nuo penktos dienos ir visa likusi gyvenima-karta i savaite.Tinkamiausias laikas nuo 5 iki 7 val ryto.2 l pasildyto parugstinto vandens.Galima ir zoleliu nuoviro pilti.O kaip daryt,manau,zinai..
Antras zingsnis-valymasis nuo parazitu,kirmeliu..
Trecias-kepenu valymas
Po to kraujo valymas,po to inkstu,sanariu,kraujagysliu.Paskutinis zingsnis-teisinga mityba.
Toks kapitalus palaipsninis organizmo isvalymas palankus ne tik ligu gydymui,bet ir tiem,kurie noretu tapti vegetarais.Nes organizma pries tai isvalyti butina,ir isvalius nuo tersalu,poreikio mesai nebelieka.Telieka noras misti skaniom zolelem,sultingais vaisiais.

---

Labiausiai tau tinka virtos ar troskintos darzoves,kaip burokeliai,morkos,bulves,briuselio kopustai,ziediniai kopustai,brokoliai,zali zirneliai,grybai,svogunai,cesnakas.Is svieziu tai agurkai,agurociai,zali lapai(tik ne rugstynes),salieru stiebai.
Itin saikingai valgyti sviezias ,termiskai neapdorotas darzoves,kaip kopustu rusis,salieru gumgai,baklazanus,grybus,svogunus,cesnaka,zirnius,pomidorus,spinatus,morkas,ridi
kus,acta,
garstycias,ketcupa,krienus,pipirus.
Tinka saldziarugsciai vaisiai kaip mango,apelsinai,vunuoges..Iti saikingai rugsciu vaisiu,neveltui ju ir nemegsti.
Is kruopu,tai labiausiai tinka virtos avizos(ne miusli..),ryziai,kvieciai,soja.Saikingiau lesiai,kukuruzus.Ypac saikingai(nebereikalo ir nemegsti..)miezius,rugius,grikius,mieliu duona.
Riesutu nedideliais kiekiais(apie 30-50g 1-2 kartus per savaite)migdolai,kesju,agurociu,saulegrazu,graikiski.
Aliejai tinkamiausi alyvu,saulegrazu,linu.Saikingiau soju.
Prieskoniai labiausiai tinka kaip kmynai,cinamonas,krapai.Saikingai koriandras,kurkuma,gvazdikeliai,imbieras.
Tinka sviestas.Saikingai su suriu,jogurtu.
Is mesu,kuo maziau kiaules ir zasies tauku.Tinkamiausia liesa jautiena,vistiena,aviena.Is zuvu tinka silke,karpis,krevetes.

Dienos raciona sveikiausia paskirstyti taip:ryte arba leisti valytis organizmui ir nieko nevalgyti(rytinis badas) arba valgyti vaisius,ju sultis.Diena-mesa,zuvis(gyvulinis baltymas)su darzovem.Vakare-pupeles,lesiai,soja ar makaronai(augalinis baltymas)su darzovem.Vaisiai arba pries valgi arba tarp valgiu.
(P.S.jei mesa nevalgoma,dienos racionas kitoks..)

Cistos

Esu gavusi klausima apie kiausidziu CISTAS.Mediku gydymas mazdaug toks:nustatoma ar nepiktybine,ar nera per didele,nesukelia kraujavimu,skausmo,vaistai...Operacija buna sekmingiausia ankstyvoje stadijoje,kol cista(-os)nera labai dideles.Pasalinama arba drenuojama.Priezastis hormonine.Papildomai galima rasti internete,o dar geriau-gydytojo kabinete.
Viena is cistos priezasciu,tai del estrogenu kiekio organizme pokyciu. Abortai,psichologines,kaip nerealizuota motinyste,kaltes ar nepasitenkinimo jausmai,susije su vyrais...Priezastys nustatomos individualiai,kaip ir pats zmogus..
Naturalus gydymas pataria nenaudoti hormoniniu kontraceptiniu tableciu.Badauti 7-14 dienu(jei reikia ir pakartoti..),organizmo valymas,ypac kepenu,gydyti viduriu uzkietejimus,jei yra.Pagerti vaistazoliu.
Profilaktika butu maziau valgyti gyvulines mesos,riebalu,cukraus,kavos,sokolado,o daugiau daigintu grudu,augalinio maisto.Mesoje daug hormonu,kurie provokuoja cistu susidaryma,kaip ir isvardyti produktai.Reguliariai mankstintis,sekti mityba,numesti antsvori,nes turint per daug riebaliniu"atsargu"moteriai,susidaro daugiau estrogenu,kas skatina cistu susidaryma.Stiprinti imuniteta.Na,ir labiau myleti save

Mėsa: už ar prieš?

Galima daug rasti pavyzdziu "pries"mesa,nei "uz"..Pavyzdziui,musu dantys nepritaikyti plesyti,draskyti mesos,kaip grobuoniu.Zmogaus seiletakis didesnis ir labiau pritaikytas virskinti krakmola.Moters pieno,skirtingai nei grobuoniu pateles,sudetyje daug pieno cukraus-laktozes.Zarnyno ilgis 10-13 kartu ilgesnis kuno ilgio(pas grobuonis 3-6 kartus),skirtas ilgai virskinti augalini maista,kuris skaidomas storajame zarnyne ir turimas apendiksas,ko neturi mesaedziai gyvunai....
Ir gyvuliniai,ir augaliniai baltymai sudaryti is tu paciu cheminiu elementu junginiu,taciau ju "svara"skirtinga.Mesa baltymu turi daugiau,o tiksliau amino rugstis ir purinu.Augalinis maistas siuo poziuriu nusileidzia.Kita vertus,ar tikrai organizmui reikia tokios gausybes baltymu,kiek iprate vartoti?!...Pasisavinant mesos baltymus(amino rugstis)susidaro salutiniu produktu,kaip toksinai,cholesterinas,puvimo bakterijos...galutiniame rezultate-puokstes ligu,ypac senatveje.Mesoje esantys purinai,pateke i krauja,nuodija ji,ir tai pasireiskia stipriais GALVOS SKAUSMAIS.Mesa dirgina zmogaus nervine sistema,sudarydama apgaulinga sotumo ir energingumo ispudzius,kaip kava ar alkoholis,kuriam praejus,alkis reikalauja papildomos dozes..Taip pat ji zadina apetita kuniskiems malonumams ,gyvuliskus instinktus.Todel jos atsisako,ar bent jau reguliariai badauja,pasninkauja zmones norintys dvasiskai tobuleti.

Apie baltymus

Kalba apie baltymus nebūtų išsemta, neaptarus mėsos vartojimo, nes būtent mėsa yra laikoma puikiu baltymų šaltiniu.Dėl baltymų suvalgomi kalnai mėsos.Dažnai yra sakoma:"Nuo mėsos stipriau". Pasvarstykime apie tai. Pažiūrėkime ką ėda stipriausi žemės žvėrys: jaučiai, arkliai, mulai, drambliai, kupranugariai. Ką jie ėda? Lapiją, žolę ir vaisius.Ar esate regėję sidabrianugarę gorilą? Fiziologiniu požiūri ji labai panaši į žmogų ir neįtikėtinai stipri.Nors didesnė už žmogų tik tris kartus, stipresnė net trisdešimt kartų! O koks jos maistas?Vaisiai ir kiti augalai. Ir tik tada ėda kitą maistą, kai pasibaigia vaisiai.Valandėlei pamirškite ką jūs girdėjote apie mėsos valgymą.Žmonės mėgsta jaunų jautukų mėsą todėl, kad jų baltymai kone tobuli.O ką ėda jautukas, kad susidarytų šie baltymai? Mėsą? Ne! Grūdus ir žolę. Moksliniai duomenys liudija apie mėsos valgymo naudą, o blaivi nuovoka mums sako ką kitą.Taigi, ar reikia žmogui valgyti mėsą? Žmonės, gerai išmanantys šį dalyką, su ironija žiūri į tuos teiginius, nes baltymai organizme nesusidaro valgant baltymus.Baltymai susidaro iš maiste esančių aminorūgščių.Baltymai susidaro iš maiste esančių baltymų tik tiek, kiek iš jo yra sunaudojama aminorūgščių. Mintis, jog suvalgę jautienos, kiaulienos ar vištienos organizme pasigamins baltymai, yra absurdiška.Gyvuliniai baltymai yra gyvuliniai baltymai. Jei norite perprasti baltymų gamybą, reikia nutuokti apie aminorūgštis.

Vegetarizmo principai

Labai truksta cia sios temos.Temos,apie sveika pozityvia gyvensena,mastyma bei taisyklinga mityba..
Galbut atsiras jau esamu vegetaru,sveiko gyvenimo salininku,kurie mielai pasidalins savo patirtimi,mintimis ar patarimais tiem,kurie dar tik masto apie zengima sveiko kuno ir dvasios gyvenimo keliu,ar jau bandantiem zengti pirmus zingsnius..
Vegetarizmas,tai ne pasisakymas “nevalgau mesos” ar madinga laikina dieta.Tad,pradziai pradekim nuo vegetarizmo tipu:

Veganai-visiskas vegetarizmas,kai valgomos tik darzoves,vaisiai,riesutai,neapdarotos kruopos,riesutai.Nedevimi rubai,nenaudojama kosmetika,priemones..pagamintos is gyvunu ar atliekant su jais bandymus..
Ovolaktovegetarai-valgo augalini maista ir vartoja kiausinius.
Laktovegetarai-augalini maista ir pieno produktus.
Semivegetarai ar pusiau vegetarai-augalini maista ir valgo balta mesa,zuvi,taip pat kiausinius,pieno produktus.
Pseudo vegetarai-sakantys esa “vegetarais”..

Vegetarizmas-tai ne tik tam tikra sveikos mitybos sistema,bet ir filosofinis mokymas,paremtas morale,etika,pasaulio ir savipazinimo mokykla.Nepradekim ginco ar zmogus is prigimties zoliaedis ar mesaedis..Jis ir toks,ir toks-"aukso vidurys",kurio taip sunku mum laikytis viskame...Perdaug nesipleciant,apzvelkim pagrindinius sveikos gyvensenos principus:

-Paisyti maisto produktu darna:baltymai (rugstinantys)ir angliavandeniai(sarminantys)valgomi atskirai ir derinami su darzovemis.Po angliavandeniu,baltyminio maisto vartoti tik po 3-4val.
-Vanduo,skysciai geriami 0,5val-15 min pries valgi,2val po valgio.Valgio metu negeriama.
-Ryte iki 11-12 pusryciu geriau atsisakyti arba valgyti vaisius.Diena-krakmolingus produktus derancius su zalumynais,darzoviu salotom.Vakare-baltymus.Darzoves ir vaisiai turi sudaryti ne maziau puse dienos raciono.
-Dozuotos maisto porcijos:nevalgyti daugiau,nei telpa rieskutese.Persivalgymas-tai viena is nuodemiu,kaip ir bet koks nesaikas viskame...
-Atsisakyti ar bent jau sumazinti rafinuotu angliavandeniu,gyvuliniu baltymu,riebalu,cukraus ir siuju deriniu.Stengtis kuo maziau termiskai apdoroti maisto produktus.Rinktis be konservantu,koncentratu ir pn kenksmingu priedu.Kuo daugiau ivairiu darzoviu,vaisiu,uogu,riesutu,seklu,neapdorotu grudu,paprasto tyro vandens.
-Reguliarus susilaikymas nuo valgio viena ar du kartus per savaite.Badavimas,pasninkas atsizvelgiant i savo amziu, ir individualius konstitucijos ypatumus,kaip samones ir kuno apsivalymas.
-Fizinis aktyvumas,dvasines pratybos.
-Ligu gydymas naturapatija,o ne cheminiais preparatais(racionaliai).
-Organizmo,menulio,metu laiku bioritmu paisymas.

Turbut ne vienas yra pastebejes,jog vegetarai spinduliuoja ne tik skaiciu veidu,bet ir dazniausiai subtiliu romiu budu..Niekam ne paslaptis,kad mesaedziai yra agresyvesni,umesnio budo,nei tie,kurie rankasi gamtos zalumynus.Mitybos pakeitimas keicia musu charakteri,o tai savo ruoztu,keicia samone,asmenybe,pasauleziura..Valgant "gyva maista",keiciasi organizmo energetika ,o tuo paciu keiciasi zmogaus likimas,materialinis gerbuvis..Zmogus tampa laimingesnis,laimingas.

Sulėtėjusi medžiagų apykaita

Medziagu apykaitos spartumas tiesiogiai priklauso nuo hormonu veiklos.”Gerieji hormonai”:tulzis,testosteronas,augimo hormonas...”Blogieji”hormonai,kuriu perteklius letina medziagu apykaita:insulinas,streso hormonas kortizolas...Pasidomek apie hormonu veikla placiau.Pernelyg daug cia tektu rasyti...
Taip pat perdidele vaisiu gausa sutrikdo medziagu apykaita(fruktoze;gliukozes kiekis kraujyje).Saldzius vaisius reikia riboti,kaip ir cukru.Daugiau darzoviu,kurie medziagu apykaita spartina.
Nevalgyk pries (1.5-2val) ir po(1val)treniruotes.Veliau valgyk lengva maista,jei nori suliekneti arba baltymus,jei nori raumenumu...
L-karnitino nebandei?papildomai naturaliu fermentu?
Pries valgi gerk vandeni su citrinos sultimis arba obuoliu actu.
Medziagu apykaitos sutrikimus,viduriu uzkietejimus reguliuoja:
agrastai,aviete,braske,zemuoge,serbentas,obuolys,melionas,arbuzas,gervuoge,
melyne,vysnia,tresne,slyva,figa..
Burokelis,morka,cikorija,salota,grikis,soja,cesnakas,kopustas,krienas,patisonas,
moliugas,
pomidoras,ridikelis,zirniai,agurkai,baklazanas,juros kopustai...
Daugiau itrauk siu produktu.

Morkos :)

Morkų chalva

900g morku
apie 100g sviesto
500ml pieno
300g cukraus(galima rudojo)
apie 100g ar kiek daugiau riesutu(migdolai,lazdynu..)
3 saukstai razinu
½ a.s. malto kardamono
½ a.s. cinamono(nebutinai)
Morkas smulkiai sutarkuoti(tarkiai)ir keptuveje,istirpinus sviesta,jas kepti 10 min ant vidutines ugnies.Daznai maisyti.Po to supilti piena,suberti cukru,migdolus,razinas.Pavirinti dar apie 30min,kol chalva pasidarys tirsta ir vienalyte,rinksis i vientisa mase.
Kai atves,suformuoti nedidelius rutuliukus,apvoliojant cukraus pudroje.

Kazkada daznai gamindavau morku kroketus.
Morku kroketai

4-5 morkos
100g zirniu miltu arba virtu ir sumaltu pupeliu(sojos)
½ a.s. kurkumos
½ a.s. kmynu
1/2a.s. kardamono
½ a.s. maltos kalendros
1s smulkintu svieziu petrazoliu
druskos,pipiru pagal skoni
Morkos sutarkuojamos.Sumaisomos su miltais arba virtomis pupelemis ir visais prieskoniais.Jei dedami miltai,ipilti vandens,kad tesla butu tirsta.Ikaitinti alieju ir kepti dedant po sauksta sios mases(it spurgas).Daznai vartyti,kol graziai apskrus.

Jūros kopūstai su bulvėmis

Ingredientai:

* Jūros kopūstai 100 gramų
* Rauginti kopūstai 100 gramų
* Svogūnai 1 vienetas
* Bulvės virtos
* Aliejus


O sriubytė tokia- supjaustytus vištienos krūtinėlės kubelius apšlakstome sojų padažu, apibarstome kapotu arba išspaustu česnaku (dedu visą česnaką) ir laikome per naktį, paskui ryte supjaustome smulkiai svogūnus, morkas, salierus, cukiniją- viską pakepiname ir sumetame į vandenį, sumetame vištienos kr. kubelius ir verdame ak, koks skanumėlis

Receptai su soja

Sojos farsa galima gaminti kuo ivairiausiai.Naudoti vietoj mesos farso,pvz:gaminant musu megiamus Zemaitiskus blynus,cepelinus,balandelius,blynelius su sojos idaru,su makaronais,idarytas darzoves...Cia tiems,kas negali apseiti be lietuviskos virtuves
Tai sunkiai virskinami patiekalu deriniai..Sveikiausia visgi derinti kartu su darzovemis.
Pvz,deti i darzoviu troskinius,sriubas ar maisyti su svieziu darzoviu salotomis.
Vien is sojos granuliu kotletukus paruosti sunku,nes jie ir paruosti,birus.Taciau jei valgomi kiausiniai,puikiai gausis ir kotletukai:sojos farsas sumaisomas su kiausiniu,truputi apkeptu darzoviu(svogunas,morkyte,cesnakas...)prieskoniu pagal skoni ir suformuoti kukuliai apkepami aliejuje.
Norfos parduotuvese buna jau paruosti kotletuku gaminimui sausa mase(nedideles popierines dezutes).Tereikia uzpilti karstu vandeniu,pabrinkyti ir suformavus apkepti.Buna ivairiu skoniu:su grybais,krapais.Skanu


Ant sausos keptuves paspirginau garstyciu seklyciu 1a.s.Tik butinai reikia dangti uzdeti nes sokineja,saudosi kai pajuodavo ir nustojo sokineti,dejau i keptuve supjaustytus saliero stiebus,kalafiora.Uzpylus vandeniuku patroskinau,o tuos saliero lapelius uzberiau kai jau susitroskino.Buciau dar idejus kokio naturalaus jogurto,bet


Pievagrybiai su žiedinias kopūstais

Ingredientai:
* Pievagrybiai 600 gramų
* Morkos 1 vienetas
* Svogūnai 0.5 vieneto
* Česnakai 1 skiltelė
* Žiediniai kopūstai nedidelis, 1 vienetas
* Sviestas, arba aliejus, kepti
* Druska pagal skonį
* Juodieji pipirai malti, pagal skonį
Gaminimas:
Padažui reikės:
2 šaukštų grietinės
2 šaukštų pomidorų padažo
1 šaukto sojos padažo

Pievagrybius kruopščiai nuplauti ir supjaustyti griežiniais. Morką sutarkuoti buroline tarka, pusę svogūno galvos bei česnako skiltelę susmulkinti. Žiedinį kopūstą taip pat.
Įkaitintame aliejuje arba išlydytame svieste pakepinti tarkuotas morkas. Joms šiek tiek suminkštėjus, dėti pievagrybius su žiediniais kopūstais ir tegul troškinasi uždengtoje keptuvėje. Neilgai trukus sudėti svogūną su česnaku. Viskam dar kiek pasitroškinus, supilti padažą ir toliau troškinti, kol visi ingredientai gerai išsitroškins. Pabaigoje paskaninti druska bei maltais juodaisiais pipirais.
Patiekti su virtomis bulvėmis

Sojų kotletėliai

Ingredientai:
* Soja, faršas, 200 gramų
* Kiaušiniai, 2 vienetai
* Kvietiniai miltai , 2 šaukštai
* Česnakai, skiltelės, 2 vienetai
* Svogūnai, 0.5 vieneto
* Sultinys, kubelis, 1 vienetas
* Morkos, 1 vienetas
* Druska
* Juodieji pipirai, pagal skonį
* Saulėgrąžų aliejus, 4 šaukštai

Gaminimas:
Sojos faršą užpilkite verdančiu sultiniu ir palaikykite apie 2 val. Galima nemirkyt, tuomet reikėtų faršą pavirt sultinyje kol suminkštės. Aliejuje tuo tarpu pakepinkite smulkiai sutarkuotą morką, susmulkintą svogūną ir česnako skilteles. Į paruoštą soją įmuškite kiaušinius, suberkite miltus ir viską išmaišykite su pakepintom morkom, svogūnais ir česnakais. Papipirinkite bei padruskinkite pagal skonį ir formuokite kotletėlius. Keptuvėje kepkite tol, kol gražiai apskrus.

Receptai su jūros kopūstais

Ingredientai:
Jūros kopūstai 100 gramų
Rauginti kopūstai, 100 gramų
Svogūnai, 1 vienetas
Bulvės, virtos, truputį
Aliejus, truputį
Gaminimas:
Raugintus kopūstus nuplaukite ir patroškinkite.Svogūną supjaustykite kubeliais ir pakepinkite.[cia tas kepimas nebutinas!.]
Kepintą svoguną ir jūros kopūstus sumaišykite su troškintais kopūstais. Sumaišykite, patiekite
su virtomis karštomis bulvėmis.

Balandeliai su juros kopustais
Ingredientai:
Kopūstai, 300 gramų
Jūros kopūstai, virti, 100 gramų
Morkos, 75 gramai
Svogūnai, 40 gramų
Kiaušiniai, 1 vienetas
Ryžiai, 40 gramų
Aliejus, 30 gramų
Sviestas, 15 gramų
Gaminimas:
Supjaustytus svogūnus, morkas, petražoles pakepkite ant įkaitinto sviesto. Išvirkite ryžius. Balandėlių įdarui ant pakepintų daržovių suberkite ryžius, susmulkintą virtą kiaušinį, virtus jūros kopūstus ir viską gerai permaišykite. Išvirtus baltagūžius kopūstus išardykite lapais, ant jų dėkite faršą, suformuokite balandėlius, pakepinkite ant aliejaus, taip paruoštus balandėlius išvirkite arba orkaitėje ištroškinkite 20-30 minučių. Balandėliai su jūros kopūstais patiekiami su grietine ir pomidorų padazu.

Lęšių ir jūros kopūstų salotos
400 g lęšių
50 g kepintų morkų
50 g pomidorų
50 g agurkų
50 g porų
50 g jūros kopūstų

Skaidrus garstyčių padažas: 0,5 stiklinės aliejaus, vienos citrinos sultys, 0,5 arb. šaukštelio garstyčių, pasaldinti cukrumi ar medumi. Viską suplakti.

Morkų salotos

0,5 kg morkų,
1 raudonosios paprikos,
1/2 stiklinės razinų arba džiovintų spanguolių,
1/4 stiklinės sūdytų pakepintų saulėgrąžų sėklų,
1/4 stiklinės salotų padažo,
2 šaukštai pjaustytų petražolių.

Nuskuskite morkas, stambiai sutarkuokite. Supjaustykite papriką, sudėkite į morkas. Suberkite razinas, saulėgrąžas ir pašlakstykite padažu. Pabarstykite petražolėmis ir patiekite.

Kaip teisingai grįžti prie įprasto maitinimosi

Po valymosi pirma savaite jau ivesi ir koses,ir riebalus.Tai jau palaipsninis iejimas i gausesne mityba.Praejus siam laikui,naujus produktus reikia ivesti labai isleto,kiekviena nauja produkta atskirai ir palaipsniui kas 2-3 dienas.Tai yra,baigus sia valymo programa,ivesk kitus augalinius produktus:riesutus,grybus...Kas 2-3dienas.Po to pieno produktus.Kiekviena pagal lengvuma.Pradziai tai gali buti koks jogurtas,kefyras,pasukos.Veliau varske,suris ir t.t...Po to kiausiniai,zuvis,galiausiai mesa(jei noras valgyti).Viska butinai derink!.Gyvulinis koncentruotas baltymas per diena turi buti tik vienas,visa kitka-augalinis.Tarkim per pietus vienos rusies gyvulinis baltymas(mesa,zuvis,ar pieno gaminys)su darzovemis,o vakare augalinis baltymas(ankstiniai,pupeles,soja ar kose)velgi su darzovemis.O dar sveikiau tai per diena tik vienas baltymas-augalinis arba gyvulinis-bet cia griesciau.Jei vakare kankina apetitas,galima isgerti kefyro,neriebaus jogurto ir pn rauginto pieno produkto.Ryte geriausiai vaisiai,sultys.Jokiu budu pirmaja ir dali antros savaites po valymo programos nevalgyk jokio “civilizuoto maisto”kaip cipsu,keptu bulvyciu(aplamai kuo maziau kepto maisto,o geriau troskinti,apvirti..),sausainiuku,sokoladuku,saldziu gerimu,rukytos mesos,kaloringu kepiniu....Imsi valgyti-sutriks ir virskinimas,ir nervu sistema,ir staigiai padides svoris.Viskas,kas aplamai kenkia organizmui,po valymo programu dar smarkiau kenkia!.Nors po visu dietu ypac sunku save drausminti ir valdyti..


Viduriu putimas rodo,kad maistas sunkiai skaidomas zarnyne..Gal pergreitai po badavimo perejai prie iprastos mitybos?Pirma diena po bado geriamos vandeniu skiestos sultys.Antra-jau neskiestos.Po to palaipsniui pridedami patys vaisiai,po to tarkuotos morkos,kopustai,veliau-troskintos darzoves,ant vandens virtos koses,misraines su aliejum,krakmolingos darzoves..Dar veliau-duona,riesutai,suris.Tokia augalines dieta trunka dvigubai ilgiau nei trukes badavimas.Jos metu grieztai negalima vartoti mesos,grybu,kiausiniu,zuvies,kepiniu,suraus,astraus,kepto maisto,riebalu...Nuo tokios mitybos,iskart po badavimo,buna virskinimo ekscesu,kaip pykinimas,skrandzio sustojimas,viduriu putimas,zarnu nepraeinamumas,apsinuodyjimas,staigus svorio priaugimas..Ir tokia mityba nubraukia visa buvusio bado gydomaji poveiki.
O valgyt reiktu po nedaug,nedazniau triju kartu per diena,kas 3-4 val.Po 19-20 val stengtis nebevalgyti.Tai nera sunku

Sojų balandėliai

* Soja, faršas, pakelis, 150 gramų
* Kuskusas, 150 gramų
* Kininis kopūstas , 1 vienetas
* Svogūnai , 1 vienetas
* Česnakai, 1 vienetas
* Kalendra, grudeliais, truputį
* Parmezano sūris, truputį
* Grietinėlė, truputį
* Petražolės, truputį
* Sviestas, truputį
* Sultinys, truputį

Gaminimas:
Išvirkite sojų faršą: įpilame vandens, dedame 1 kub. vištienos sultinio, įpilame truputį sojos padažo ir verdame 10 min. Išverdame kuskuso kruopas su gabalėliu sviesto. Trumpai apverdame atskirus kiniško kopūsto lapus. Supjaustome svogūną ir česnaką kubeliais ir apkepiname su sviestu.

Padažą darykite: į puodą dedame sviesto, beriame miltų, vištienos sultinio, grietinėlės ir viską gerai išplakame. Pabaigoje įmušame 1 kiaušinį, įberiame maltų kalendros grūdelių, pipirų, pjaustytų petražolių. Sumaišome išvirtą sojos faršą, kuskusą, maltą kalendrą, vištienos prieskonius, tarkuotą fermentinį sūrį ir susmulkintas petražoles.

Darykite balandėlius: į kopūsto lapus dedam faršą ir susukam. Balandėlius dedam į apkepo indą, užpilame padažu, apibarstome parmezano sūriu ir į įkaitintą orkaitę (200 laips.) pašauname 15 min.

Sojų paštetas

2 puodeliai virtų sojų (Soja)
500 g pievagrybių
4 svogūnai
3 kiaušiniai
2 vidutinio dydžio salierai
petražolė
aliejaus
žolinių prieskonių
druskos
pipirų

Nuplautus pievagrybius supjaustyti ir apkepinti 4 šaukštuose aliejaus.
Suberti sukapotus svogūnus ir kartu patroškinti.
Petražolę bei salierus nuplauti, nulupti ir išvirti.
Pievagrybius, daržoves ir sojas sumalti mėsmale, įmesti trynius, pagardinti, išmaišyti. Baigiant atsargiai išmaišyti su standžiai išplaktais baltymais.
Sudėti į taukais išteptą formą.
Kepti 30-40 min.
Patiekti karštą su žalių daržovių salotomis arba šaltą su totorišku ar krienų padažu.

Sojų produktai mūsų parduotuvėse

Sojų miltai Bona Vita
Gaminami iš aukščiausios rūšies sojų pupelų. Jie būna suliesinti (50% baltymų ir 1-2% riebalų), pusiau riebūs (40% baltymų ir 10% riebalų). Sumaišius su kitų rūšių miltais iš jų kepami konditerijos gaminiai ir duona. Pastebėta, kad į tešlą įmaišius sojų miltų, verdant ar kepant į maistą patenka mažiau riebalų. Sojų miltai gerai absorbuoja vandenį tešloje, ją suminkština, gaminiai ilgiau išsilaiko švieži. Jei baltoje duonoje yra apie 9% baltymų, pridėjus sojos, baltymų kiekį galima padidinti iki 13-14%.

Sojų kepsniai, paplotėliai, kubeliai, faršas, lakštiniai Bona Vita
Iš jų gaminami įvairiausi patiekalai mažai skiriasi nuo mėsiškų patiekalų.

Sojų dribsniai Esca Bona
Tai lietuviškas gaminys, kurį galima vartoti, kaip greito paruošimo produktą (su jogurtu ar pienu), o taip pat iš jo pasigaminti skanius kepsnelius (Sojų dribsnių mišinys kepsniams Saviems)

Sojų pienas Bona Vita
Maistingas, nekaloringas ir lengvai virškinamas produktas, kuriame nėra cholesterolio. Sojų pieną gali gerti ir tie, kurie negali vartoti karvės pieno. Šiame piene yra baltymų, riebalų, A, D ir E grupės vitaminų, kalcio, magnio ir kitų mikroelementų. Sojų pieną patartina gerti vyresnio amžiaus žmonėms, norintiems išvengti sklerozės, vaikams, nes jis gerina smegenų veiklą.

Sojų grietinėlė
Maistingas ir ekologiškas produktas, naudojamas kavai ir arbatai balinti, padažams ir sriuboms gaminti. Sojų grietinėlėje yra sojų aliejaus, kukurūzų sirupo ir kitų vertingų medžiagų.

Stai koki atsakyma i klausima radau beieskodama apie tofu:

Sojos kaip vaistai
Patiekalai iš sojų pupelių yra tokie, apie kurios sakoma „ir maistas, ir vaistas“. Todėl daugelis gydytojų rekomenduoja širdies, kraujagyslių, virškinimo sutrikimų turintiems pacientams bei tiems, kurių kraujyje yra padidėjęs cukraus kiekis, ir net moterims, turinčioms vaisingumo problemų. Besiliekninantieji taip pat gali drąsiai valgyti sojos produktus.

Priežastys ir gydymas

Meteorizmo priezasciu gali buti daug.Cia reiketu tau paciai save stebeti.Galbut siuo metu emei valgyti daugiau darzoviu(nuo to taip gali imti pusti-lasteliena..),bet su laiku tai turetu praeiti.Gal reiketu daugiau valgyti siltu,apvirtu darzoviu o ne svieziu(lasteliena bus svelnesne virskinimo traktui).Ar pakankamai judi?ar reguliariai vaikstai i wc?Ar gerai neskubant sukramtai maista?ar valgydama tik valgai ar blaskais i tv,zurnala ar kt..?Ar derini maista?Ar reguliariai valgai?Ar maistas sviezias?Ar geri gazuotus gerimus?Ar nevalgai kazkokiu produktu per daug?I siuos klausimus tiksliausiai atsakysi pati.
Priezastis gali buti tame,kad maistas sunkiai skaidosi zarnyne,zarnyno nesvara..Dujos daznai susidaro tuomet,kai maistas netinkamai ar nevisiskai suvirskinamas,kai per daug skaiduliniu medziagu,organizmui netoleruojant maistiniu alergenu,esant trukumui zarnyno bakterijom..Meteorizma gali isprovokuoti ir depresija,stresas..
Gal reiktu zarnyna isvalyti klizma,sureguliuoti mityba bei valgymo ritualus.Pagerk pries valgi vietoj vandens ramuneliu,kmynu,petrazoliu saknies,pipirmetes,melisos,pankoliu,salaviju,kraujazoliu,anyziu,raudoneliu,saldy
medzio,
dedesvos ziedu arbatas. Maista skanink kardamonu,maltu koriandru,garstyciu
maltomis seklomis,muskato riesutu,kurkumos prieskoniais,gardink petrazolemis,krapais.Tai taip pat padeda esant meteorizmui,reguliuoja virskinimo veikla.

Apie angliavandenius ir baltymus

BALTYMAI – iš aminorūgščių sudarytos makromolekulės.
Baltymai - gyvybės šaltinis. Jie būtini kiekvienos organizmo ląstelės komponentai.
Baltymai reikalingi raumenų, pagrindinių organizmo kalorijų degintojų, gamybai. Tačiau žinokite, kad daug baltymų turintis maistas (ypač gyvulinės kilmės) paprastai turi daug riebalų. Jei tik įmanoma, rinkitės neriebius produktus.
Gyvuliniai baltymai:
mesa,zuvis ir kt juros produktai,kiausiniai,pienas ir jo visi produktai.
Augaliniai baltymai:
riesutai,seklos,grybai,rupi duona,pupeles,zirniai,soja,lesiai....

Angliavandeniai
Mes angliavandenių suvartojame kur kas daugiau negu kitų maistinių medžiagų (baltymų, riebalų). Svarbiausia angliavandenių funkcija - aprūpinti organizmą energija.
Virškinimo metu angliavandeniai lengvai skyla iki anglies dioksido ir vandens, kartu išskirdami nemažai energijos.
Angliavandeniai skirstomi į monosacharidus (gliukozė - vynuogių cukrus, fruktozė - vaisių cukrus), disacharidus (sacharozė - cukrašvendrių ir cukrinių runkelių cukrus, maltozė - salyko cukrus, laktozė - pieno cukrus) ir polisacharidus ( krakmolas - grūduose, kruopose, bulvėse, glikogenas - kepenyse). Monosacharidai ir disacharidai dar vadinami paprastaisiais angliavandeniais, polisacharidai - kompleksiniais.
Angliavandenių perteklius (ypač paprastųjų) virsta riebalais ir kaupiasi riebaliniame audinyje.
Krakmolingi angliavandeniai:
balti miltai ir siu gaminiai(duona,makaronai,kepiniai...),kruopos,grudai,sauos pupeles,zirniai,bulves,kukuruzai,moliugai,kastonai,zemes riesutai...
Cukrus,sirupai,uogienes,medus,pieno cukrus...
Dziovinti vaisiai,vaisiai,uogos
Darzoves

Reiktu taip pat atsiminti,kad gamtoje nera produktu turinciu vien baltymus ar tik vien angliavandenius.Kalba apie kazka vyraujanti.Pvz,mesoje,zuvyse,suryje baltymai virsija 20% visos sudeties,o koses,grudai,bulves,cukrus turi 20%ir daugiau angliavandeniu.Zirniai,soja,pupeles,lesiai,zemes riesutai turi mazdaug vienoda kieki baltymu ir angliavandeniu.

Kova su saldumo poreikiu

Stai dar ka pamasciau kovoje su saldumynu poreikiu smile.gif :suvalgyti priesingo skonio maisto produkta,t.y.norisi,traukia prie saldaus,o cia imti ir suvalgyti kazko kartaus,aitresnio.Paprastas pavyzdys:juk geriant alu,kuris karstelejusio skonio(apyniai)maza kam norisi uzkandai sokolado ar kazko saldaus,o kokios duonos su cesnaku,suriu krekeriu ir pn.Na,tai tiesiog pavyzdys,o ne klausimas ar tai sveika...Tiesiog kai norisi labai saldaus,isgerti pavyzdziui karstelejusios arbatos kaip zalia arbata su imbieru,pakramtyti kartesniu prieskoniu kaip garstyciu,kalendros grudeliu ir pn.Meta,pipirmete taip turi kartumo plius saltumo,kuris malsina nora saldaus.Is dziovintu vaisiu suvalgyti (na niekaip nepamenu siu pavadinimo!)tokie mazi oranziniai apvalus it svarainiai.Siu seklikes karstelejusios.Gerai numalsina saldumynu poreiki.Tik zinoma su saiku.
Reiketu pameginti paeksperimentuoti su kuo ivairesniu maisto skoniu.Nes visgi noras saldaus rodo,kad organizmui kazko truksta ir saldumynais bando kompensuoti.Atradus “ta trukstama”,susinormalizuos harmonizuosis visi poreikiai.Galbut tai ne maistas,o nauji ispudziai,jausmai....

Bronchinės astmos gydymas

gydant reikia atkreipti demesi i organizmo stiprinima,centrines sistemos ir sirdies funkciju normalizavima.Pagrindines gydymo priemones yra vaistiniu augalu antpilai ir ju nuovirai.
Rekomenduojamos sios vaistazoles:
mandziurine aralija,vaistinis valerijonas,aukstasis eziakrumis,zelenino lasai,vaistine pakalnute,graiziaziede leuzeja,pipirmete,medetka,placialapis gyslotis,kartusis kietis,paprastoji suktazole,slaitinis dirvenis,paprastasis putinas,eleuterokokas...
Nuovirus ruosti taip:1 kupinas valg.s.zoliu misinio uzpilti 250ml salto nevirinto vandens.Uzdengus palikti nakciai,kad pritrauktu.Ryte 7-10min vieti ant silpnos ugnies.Gerti silta po ½ stiklines 5-6 kartus per diena,30min pries valgi,o pavalgius-tik po 1-2 val.[Dozuoti atsizvelgiant i amziu!.]
*Vaistazoliu misiniai:
-dilgeles lapai 3valg.s.salpusnio lapai 3valg.s,placialapio gyslocio lapai 3valg.s.,pelkinio gailio zole 5valg.s.,pusies pumpurai arba ziedadulkes 4valg.s.
Du vag.s. Misinio uzplikomi 0.5l verdancio vandens,palaikyti termose ar siltai per nakti.Ryte pakaitinti 15-20min karstoje voneleje,perkosti,isspausti.Gerti po 100ml 3-4 kartus per diena.
-ramuneles ziedai 5dalys,medetkos ziedai 5dalys,ankstyvojo salpusnio lapai 6dalys,pelkinio gailio zole 6dalys,trispalves naslaites zole 4dalys,pilkojo saldymedzio saknys 5dalys,anyzio vaisiai 4dalys.Ruosti kaip ir auksteliau.[misiniu yra labai daug!..]
*Patariama gerti cesnako antpila.
*Patartina taip pat gerti ersketuogiu antpila.Susmulkinami,uzpilami verdanciu vandeniu vakare i termosa.Gerti kita diena.
*Patariama gerti toki zoliu rinkini:
pelkinio gailio zole 5dalys,didziojo debesylo saknys 1dalis,dilgeles lapai 3dalys,plikojo saldymedzio saknys 1dalis.
Misinys uzplikomas uzplikomas,paliekamas nakciai prisitraukti,ryte 25-30min palaikyti karsto vandens voneleje.Perkosti,gerti po puses stiklines 5-6 kartus per diena.Gydymo kursas 3-4 savaites.
[Nepamirsk ,kad geriant vaistazoles butina daryti pertraukas!.]
*Galima gerti linu semenu antpila:1a.s.stiklinei verdancio vandens.15-20min palikti prisitraukti.Perkosti ir per diena isgerti.
*Galima pameginti tokia priemone:500g nuluptu ir susmulkintu svogunu,50g medaus ir 400g cukraus.Sumaisyti ir viename litre vandens 3val virti ant silpnos ugnies.Atausinti,supilti i buteli,uzkimsti.Gerti po 4-6valg.s.per diena.
*Naudinga is krakmolo virti skysta kisieliu su ersketuogiu sirupu ir per diena ji gerti.
*Lazdyno riesutai su medumi .
*Reiketu gerti aktyvuota angli pavalgius po viena tablete.
*patartina kvepuoti sodos-druskos garus.Gydomai veikia prakaitavimo proceduros,sauna.
*Pavasari patartina gerti berzu sulos.
*Gerti juodojo ridiko sulciu po 1-2 valg.s. 3-4 kartus per diena.
*Bronchine astma gydo ersketroze,cesnakas,svogunas,kopustas,morka.
*Gydantis didele reiksme turi mitybos rezimas ir dieta.Valgyti reikia tuo paciu metu 4-5 kartus per diena nedidelemis porcijomis.Vakarieniauti 2-3val pries miega.Maistas turi buti rupus ir lengvai virskinamas.Nepatartina valgyti ir gerti labai karsta arba labai salta maista.Pastoviai sekti sr gerai dirba zarnynas.Vengti maisto dirginancio gleivine ir sukeliancio kosulio priepuolius.Maistas turi buti vitamingas.Nepatartina valgyti sudyta,rukyta,astru su prieskoniais maista.Butina gerti pieno ir valgyti daug augalinio maisto.Naudinga gerti silta piena su sauksteliu medaus,2-3sauksteliais sviesto ir sodos ant saukstelio galo.Geriausiai gerti pries nakti.Pries miega puse valandos pasivaikscioti.Kvepuoti tik per nosi.Miegoti reikia gerai vedinamoje patalpoje.Gydomai veikia saules vonios.Butina visokeriopai saugoti centrine nervu sistema,sukurti aplinkybes,kurios padetu gydyti.Yra daug ivairiu priemoniu ir gydomuju medziagu.Jos nekenkia,bet papildo viena kita.Vartoti jas reikia atsargiai.Isbandyti ju veikima ir naudoti tas,kurios veikia geriau ir efektyviau.

Laringito gydimas

Knyguteje apie laringito gydyma prirasyta virs 6 lapu.Tai zinoma ne viska parasysiu,o tik esminius rinktinius dalykus,gydymo receptus.Ir pacios ligos atsiradima,eiga,prognozes,apie medicinini gydyma ir pn nerasysiu.Manau ir taip aisku,kad vaika turi buti apziurejes gydytojas,ivertines bukle,israses vaistu,patares kaip gydyti...Uzsiminsiu,kad ligos atveju svarbu lovos rezimas kuo staciau pakelus virsutine kuno dali,balso ramybe,nuolatinis stebejimas.Svarbu,kad vaikas kvepuotu nosimi ,o ne burna!.anaip galimas uzdegimines bukles pablogejimas.
*Serganciui vaikuciui duoti valgyti kuo daugiau siltu kosiu(manu,avizine,grikiu,ryziu ir kt)tai sildys sudirginta gerkle.Kose paskaninti naturaliu sviestu,kuriame esantis vitaminas A(antioksidantas)slopina infekcija,o pats sviestas gydanciai veikia gleivine.
*Keleta kartu per diena duoti silto pieno su jame istirpdytu sviestu
*Karsta piena(100ml) perpus sumaisyti su 100ml mineralinio vandens(pvz borzomi),galima su 1a.s.medaus.
*keleta kartu per diena gerti silta figu nuovira su pienu.
*keleta kartu per diena gerti po 1s brukniu sulciu su medumi ar cukrumi.
*kasdien kelisyk per diena gerti svieziai isspaustu morku sulciu(po nedaug),galima su medumi.
*putino uogu nuovira su medumi,juoduju serbentu sulciu su medumi,obuoliu arbata.
*I mitybos raciona itraukti abrikosus,figas,kopustus,bulves.

*Inhaliacijos su soda ar druska ir jodu:apie puse saukstelio sodos istirpinti 200ml verdancio vandens ir 10-15 min kvepuoti garais.Panasiai ir su druska ir keliais jodo lasais.
Inhaliacijoms tinkancios vaistazoles pasizymincios priesuzdegiminiu,antiseptiniu poveikiu,gydancios laringita:ramuneles,pipirmete,eukaliptu lapai,salavijo lapai,jonazoles zole,medetka,varnalesa,rasakila,pusis,miskine dedesva,placialapio gyslocio lapai,azuolo zieve,pelkinio gailio zole,juoduju serbentu lapai...Galima imti kelias isvardytas vaistazoles ar tik viena vaistazole,taciau tuomet kaskart darant inhaliacijas imti vis kita vaistazole.
Paruosimas:apie 1a.s-1valg.s. zoles uzpilti stikline verdancio vandens,palikti mazdaug 30-45min prisitraukti,perkosti,supilti I inda ar kt tara paruosta inhaliacijoms,uzvirinti,kvepuoti.Inhaliacijas atlikti keleta kartu per diena.

*Skalauti gerkle imama lygiomis dalimis:
salavijo lapai,azuolo zieve,miskines sidabrazoles zole,paprastojo pankolio vaisiai.
1a.s misinio uzplikyti 250ml verdancio vandens,palaikyti per nakti(geriausia termose)siltai suvyniota.Ryte pavirinti 7-10min,perkosti,atausinti ir skalauti gerkle.
*Paprastosios avietes lapai,salpusnio lapai,salavijo lapai,azuolo zieve.
1a.s misinio uzplikyti stikline verdancio vandens,palaikyti 2-3val uzdengta,pakaitinti 15min karstoje voneleje,perkosti,isspausti.Skalauti gerkle.
*Gerti pelkinio gailio zoles arbata:0.5a.s.uzplikoma stikline vardancio vandens,palikti kelias valandas prisitraukti,perkosti,gerti po ¼ stiklines 3-4 kartus per diena.
*Lygiomis dalimis ankstyvojo salpusnio lapai,placialapio gyslocio lapai,raktazoles saknys,saldymedzio saknis,juodojo seivamedzio ziedai.
1a.s.misinio uzplikyti 300ml verdancio vandens,palaikyti per nakti siltai(termose).Ryte pavirinti 3-5min ant silpnos ugnies,perkosti.Vaikui duoti gerti po 1valg.s.3 kartus per diena.
*Medetkos ziedai,avietes ziedai,salpusnio lapai,pipirmetes lapai,eukalipto lapai,salavijo lapai,naslaites zole,debesylo saknys,anyzio vaisiai,pusies pumpurai.
1a.s.misinio virinti 7-10min 300ml vandens,palaikyti 2-3val uzdengta ir siltai,perkosti.Gerti po ¼ ar maziau 3 kartus per diena.
*Ciobreliu,ramuneliu,salpusnio lapu arbata.
P.S.visos isvardytos vaistazoles taip pat gydo bronchita,plauciu ligas.Jei nera visu zoleliu,daryti misinius is tu,kuriu turima.

Nėštumo planavimas

Pastojimo ar nevaisingumo ar moterisku bedu problemos,sunkumai sekmingai gydomi organizmo valymu,badu(nuo 3-14d),tam tikromis vaistazolemis ir tolesne teisinga sveika mityba.Esmej,labai svarbu isvalyti visokius tersalus,gleives(susidariusias nuo gyvuliniu baltymu) is lyt.organu,nes tai dazniausia priezastis neleidzianti pastoti.Valymo,pasninko,bado metu butina susilaikyti nuo santykiavimu.O taip par svarbu vaikuti kviesti,jo laukti...Daug ka reiskia(jei ne lemiamai) moters dvasinis ir psichologinis pasiruosimas.

Pastojimui turi reiksmes menulio ciklo dienos.Idomia informacija radau ax.gif :
1menulio diena palanki pastojimui.2 diena-palanki norintiems mergaites;3-5 dienos-pradejimas nerekomenduojamas,geriau susilaikyti;6diena-jei apvaisinimas vyks gamtoje,vaikas gims ilgameciu;7-gims linkes i mela;8-zmogui bus idomus ir sudetingas gyvenimas;9-apvaisinimas nerekomenduojamas;10-palankios ;11-palanki pradeti ilgameti ir sveika zmoguti;12-zmogus bus su stipriomis ekstrasensorinemis galiomis,arba gydys zmones arba taps atsiskyreliu;13-”sio zmogaus gyvenime svarbu vaidmeni tures ivykis”;14-bus apsaugotas;15-vaiko pradejimas draudziamas;16-bus mylintis gyvenima;17-palanki diena,taciau grieztai reiktu susilaikyti nuo alkoholio;18-bus pasyvus ir silpnas zmogus;19-sudetinga diena,nes galima pradeti geniju arba tai ji gali suzlugdyti,todel be specialiu ziniu geriau nepradeti;20-bus ryztingai siekiantis savo tikslu zmogus;21-bus linkes i fanatizma;22-sia diena pradetas zmogus bus ismincius arba laimingas zmogus;23-24-neutralios dienos;25-palanki;26-bus turtingas,taciau bus sudetingas likimas;27-bus panasiu charakteriu i tevus;28-bus arba tingus arba harmoningas;29-nerekomenduojama;30-bus filosofas arba paprasciausiai protingas zmogus.

Zinoma,cia ne issami astrologine prognoze,taciau ideja giliau tuo pasidometi..

Meteorai skraido...

Kmynai,ramuneles labiau meteorizma gydantys,o dilgeles reguliuoja medziagu apykaita.Jas reiketu papildyti kitomis vaistazolemis,pvz:

*sumaisyti 6dalis salteksnio zieves,2dalis kraujazoles,2dalis trilapio pupalaisio zoles,1dalis kmynu seklu. 1valg.s. sio misinio uzpilti 2stiklinemis verdancio vandens,pavirti 10min,nukosti.Kai uzkieteje,gerti 2-3 kartus per diena.
*sumaisyti 3dalis salteksnio zieves,2dalis dilgeliu ir 1dali kraujazoles.1valg.s. Uzpilti 2stiklinemis verdancio vandens,10min pavirus nukosti.Kuri laika gerti su pertrauka.
*senos(kasijos)lapai,salteksnio zieves,saldymedzio saknies,anyzio vaisiai,sunobeles vaisiai.
*dilgeles lapai,sena,salteksnio zieve,linu semenys.
*seivamedzio ziedai,ramuneles,notreles ziedai,salteksnio zieve,saldymedzio saknys,linu semenys,anyzio vaisiai.
..........
Gali susimaisyti kazka panasaus pati is to,ka turi. Kuo daugiau misinyje ivairiu zoleliu,tuo jos labiau viena kita papildant,veikia efektyviau gydant negalavima.

Angliavandenių svarba

Sudetiniai angliavandeniai kaip krakmolas esantis naturaliose(neslifuotose!)kruopose,ankstiniuose,pupelese ir darzovese yra sotus ,letai virskinami ir pamazu nedidelemis dozemis patenka i krauja,pastoviai ir tolygiai tiekdami energija.O stai paprastieji angliavandeniai kaip fruktoze,gliukoze,laktoze,saharoze..,kuriuos gauname is cukraus,medaus,pieno,daugumos vaisiu,sulciu,baltu miltu(ir visi siu gaminiai),gludintu kruopu(balti ryziai,dribsniai...)staigiai padidina cukraus kieki kraujyje ir skatina insulino issiskyrima(sis mazina cukraus kieki),ir taip pat staigiai krisdamas sukelia pasekoje dideli alki.
Todel ne tik baltu miltu,saldumynu reikia kuo maziau,bet taip pat riboti vaisiu kieki,nes ir vaisiu gausa sutrikdo medziagu apykaita...Per para vaisiu uztenka apie 300g,tai butu apie tris vienetus.O stai darzoviu kiekis neribojamas,kuriu ir kaloringumas,palyginus su vaisiais yra Zymiai mazesnis.O kaip mes dazniausiai maitinames laikydamiesi dietos?-valgome daug vaisiu,sulciu,veik visiskai atsisakydami sudetiniu angliavandeniu,nes “kaipo nuo ju storejama”.Cia tik kiekio reikalas!.Daugumai zinomas tas efektas privalgius vaisiu,kai po kurio laiko uzplusta didelis alkis(medziagu apykaitos sutrikimas..).O si daznai malsiname vel saldumynais(vaisiais,sultimis).Gaunasi uzdaras ratas.Butina perziureti raciona!.Tai pagrindine kova su saldumynu poreikiu.Antra,tai reguliarus valgymas nedidelemis porcijomis-tai pades palaikyti pastovu normalu cukraus lygi kraujyje,kas apsaugos nuo nuotaikos svyravimo(saldumynu poreikio) ir alkio priepuoliu.Trecia,tai butu mineraliniu medziagu papildymas organizmui.Ketvirta,individulaus niuansai...

Apie saldumo poreikį

Mokslininkai, padarę daugybę eksperimentų, įrodė, kad moterys iš prigimties jautresnės karčiam skoniui, todėl labiau mėgsta saldumynus. Tuo tarpu stipriosios lyties atstovai labiau linkę mėgautis pipirais, česnakais ir garstyčiomis negu saldainiais.
Kategoriškai venkite greitai pasisavinamų angliavandenių.
Saldumynų, cukraus, bandelių, baltos duonos ir t.t. Greitai pasisavinamas cukrus padidina jūsų insulino kiekį, kuris savo ruožtu sumažina cukraus kiekį kraujyje, taip padidindamas apetitą ir sukeldamas silpnumą, energijos stoką ir padidėjusį saldumynų poreikį. Po kiek laiko jūs pajusite, kokią žalą jums darydavo šie produktai. Greitai pasisavinamus angliavandenius keiskite kuo lėčiau pasisavinamais – rupia sveika juoda duona, grikių ir kitas košėmis, natūraliais dribsniais, obuoliais, citrusiniais vaisiais, abrikosais...
Patekęs į organizmą cukrus skyla, ir mes įsisaviname to skilimo produktą - gliukozę. Tai svarbiausias organizmo energijos ir maisto šaltinis. Be gliukozės ląstelės žūtų.
Organizmo energijos poreikiams patenkinti reikia angliavandenių. Vienas jų - cukrus. Tai greičiausiai įsisavinamas angliavandenis. Suvalgius saldaus maisto jis čia pat skyla, ir gliukozės kiekis kraujyje staiga padidėja. Tačiau netrukus taip pat greitai jis ir nukrenta. Greitą energijos antplūdį tuoj keičia atoslūgis... O valgant „ilgo poveikio", t. y. sudėtinių angliavandenių turinčius produktus irgi gauname gliukozės, tik šis maistas lėčiau skaidomas ir įsisavinamas, tad gliukozės kiekis kraujyje staigiai nekinta. Sudėtinių angliavandenių gausu grūdiniuose produktuose, todėl taip sveika pusryčiams valgyti košes, ilgam suteikiančias energijos. Be to, jose, skirtingai nei cukruje, yra mums būtinų maisto skaidulų, vitaminų, minera
Aplinkybės: sunkinančios, lengvinančios...
* Vos pasaulį išvydęs naujagimis jau renkasi kuo saldesnį pieną ar vandenį - tai įgimta savybė.
* Augantys vaikai, kurių medžiagų apykaita dar „nesustyguota" ir daug spartesnė nei suaugusiųjų, gali staiga netekti energijos. Tada jiems būtini saldumynai - greitai gaunamos gliukozės šaltinis.
* Kai gliukozės kiekis krinta žemiau normos, organizmas pradeda skaidyti savo paties riebalus ir iš jų gaminti energiją, tačiau drauge susidaro acetonas, kuris veikia kaip toksinas.
* Gliukozė yra ne tik raumenų, bet ir smegenų pagrindinis maistas. Saldumynai padidina aminorūgšties triptofano kiekį kraujyje, smegenyse pasigamina daugiau serotonino - vadinamojo laimės hormono, kuris kelia nuotaiką, padeda nusiraminti. Taigi, kai liūdna, kai esame prislėgtos, ranka taip ir tiesiasi saldumynų link.
Visi žinome, kad aktyviai sportuojant ir daug prakaituojant, taip pat suviduriavus, vemiant reikia gerti skysčių, kad nebūtų dehidracijos. Nereikėtų rinktis vien tik mineralinį ar paprastą vandenį iš čiaupo. Su juo reikia gauti ir „saldumo" - gliukozės. Ji svarbi medžiagų apykaitai, be to, „atveria vartus", kad į ląsteles patektų mineralai - kalis, magnis, cinkas, kurių netenkama su skysčiais ir kurie be gliukozės prastai įsisavinami.
Nuosprendis. Kai išsenka organizmo „degalų" atsargos, cukrus jas padeda greitai papildyti. Tačiau mėgautis saldumynais reikia su saiku ir su protu.

Apie nitratus

Nitratu daugiausia sukaupia sakniavaises darzoves (bulves, morkos, burokeliai...), todel siu zieves nereiktu valgyti. Ir darzoves virsunele ir apacia negailestingai nupjauti.
Pirminis darzoviu ir vaisiu apdorojimas kaip valymas,plovimas,apipjaustymas daliu kur nitratu susikaupia daugiausia...sumazina siu kieki mazdaug ketvirtadaliu.Per tolesni silumini termini apdorojima dalis nitratu suyra,o kita pereina i nuovira(todel virimas siuo metu naudingesnis,nei troskinimas).O vaisius geriausiai pirmiau apiplauti karstu vandeniu,o po to saltu.
Spaudziant sultis yra manoma,kad nitratai lieka isspaudose-lastelyne.
Jei po aprasyto darzoviu,vaisiu apdorojimo ir lieka kazkokia trasu dalis,tai ji jau nera tokia kenksminga.Taciau reiktu suprasti,kad tas kiekis mumyse visgi kaupiasi,todel reikalingas reguliarus organizmo valymas.

--------------

Be nitratų neužauga ne viena daržove!.
Nitratai – tai azoto oksido junginiai, kuriuos augalai įsisavina iš organinių ir mineralinių azotinių trąšų. Jie yra lengviausiai augalams prieinamas azoto šaltinis, reikalingas normaliam augimui. Trumpai tariant, be nitratų niekas neužaugtų. Šių junginių daugiau ar mažiau yra visuose augaluose, taip pat ir daržovėse bei vaisiuose. Tad visiškai apsisaugoti nuo nitratų patekimo į organizmą neįmanoma, nebent nevalgytum daržovių ir gertum tik distiliuotą vandenį.
Tačiau labai svarbu, kad nitratų kiekis neviršytų organizmui leistinų minimalių normų. Lietuvoje ir Europos Sąjungoje pagal Europos Komisijos patvirtintą nitratų direktyvą leistina nitratų dozė yra 3,5 mg vienam kūno kilogramui. Taigi sveriantis 70 kg žmogus gali per parą suvartoti iki 245 mg nitratų. Didesni kiekiai jau kenkia sveikatai.

Tyrimai parodė, kad nitratų kiekis labiau priklauso nuo daržovės subrendimo: nesubrendusiose daržovėse nitratų kur kas daugiau nei visiškai subrendusiose.
Norint išvengti daržovėse susikaupusių nitratų, reiktų išpjauti daugiausiai nitratų sukaupiančias vaisiaus dalis, virti juos didesniame kiekyje vandens arba bent pusę paros mirkyti šaltame vandenyje.

Norint išvengti nitratų, patartina rinktis sezonines daržoves. Pavyzdžiui, žiemą daugiau vartoti morkų, burokėlių ir vengti vasarinių daržovių - Pekino kopūstų, paprikų, šviežių pomidorų ar cukinijų, ridikėlių, svogūnų laiškų. Vasarą - atvirkščiai.
Vasarinės daržovės žiemą auginamos dirbtinėmis sąlygomis ir šviesos trūkumas bei papildomas tręšimas skatina nitratų kaupimąsi.

Patarimai, kaip išvengti nitratų:
Rinktis visiškai subrendusias, sezono metu augintas daržoves.
Vaisius ir daržoves ne tik nuplauti, bet ir nulupti jų odelę.
Nemažai nitratų dingsta laikant produktą vandenyje ar verdant.
Kopūstuose ir morkose nitratai kaupiasi šerdyje, brokoliuose ir kalafioruose – kotuose.
Šviežiose daržovėse nitratų mažiau nei apvytusiose ir pageltusiose.

Dvieju savaičių vegetariška organizmo valymo programa

PIRMA SAVAITE
Ryte tik pabudus,isgeriama karsto vandens,kuris labai gerai isvalo organizme esancius slakus(nevisus ir neissyk.. smile.gif )Vandeni galima paskaninti citrinos sultimis.Mazdaug po valandos isgeriama vaistazoliu arbata arba 20-30min pries pusrycius.
Pusryciai(apie 7-9val): 200-300ml svieziai spaustu morku ar obuoliu:burokeliu sulciu.Galima kiek atskiesti vandeniu.
Pietus(apie 12val):salotos is svieziu darzoviu ir kepta(orkaiteje) ar virta su lupena bulve.Be aliejaus,kaip ir visi patiekalai sia savaite.
Vakariene(apie 18val):darzoviu sriuba ar troskinys is morku,kopustu,svogunu,daigintu grudu... ;arba dvi trys troskintos darzoves:bulve su lupena ,burokelis,kopustas,morka ir kt;arba salotos is svieziu darzoviu;arba vaisiai,uogos pagal sezona,geriausiai musu klimato,o ne atveztines.Kaip ir darzoves.
Vakare pries miega vaistazoliu arbata.Galima su sauksteliu medaus ar be jo.

Taip maitintis visa savaite.Jei juntamas alkis,geriama sulciu,vanduo ir valgomi vaisiai.Galima saujele dziovintu naturaliu vaisiu.Klizmu darytis nereikia,kadangi tokiame racione pakankamai daug lastelienos,kuri naturaliai valys virskinamaji trakta.

ANTRA SAVAITE
Rytetusciu skrandziu tik pabudus karstas vanduo.Veliau vaistazoliu arbata.Kaip ir pirma savaite.
Pusryciai(apie 7-9val):morku arba obuoliu:burokeliu svieziai spaustos sultys;arba vaisiai ar uogos.
Pietus(apie 12val):sviezios darzoves ir pilnagrude kose su trupuciu sviesto(geriausiai tiktu ghi).Pirmiausia valgomos darzoves ir tik po to seka kose.
Vakariene(apie 18val):sviezios salotos arba darzoviu troskinys tik be bulves.Ir augalinis baltyminis produktas,valgomas po darzoviu:ankstiniai,pupeles,lesiai,zirniai,soja ir kt.
Vakare pries miega vaistazoliu arbata.
Tarp valgiu,kaip ir pirma savaite,jei juntamas alkis-vanduo,sultys,suvalgomas vaisius.

Skysciai geriami 10-20min pries valgi,tik nereiktu iskart pries valgi.Ir po valgio praejus 1.5-2val.Valgio metu galima siek tiek gurkstelti vandens.


Darzoves galima ruosti taip:
paruostas supjaustytas sviezias darzoves deti i puoda ir uzpilti verdanciu vandeniu taip,kad darzoves butu apsemtos.Tuomet statomas puodas ant stiprios ugnies ir kai tik darzoves ims “trukcioti”,o vanduo kilti uzvirimui,puoda su darzovemis nukelti nuo ugnies.Darzoves bus karstos ir traskios-tokias valgyti sveikiausia.O gaminimui prireiks keliu minuciu.

Vaistazoliu arbata:

imti po 100g jonazoliu,ramuneliu ziedu,smiltyninio slamucio,berzu pumpuru,ersketuogiu ir saldymedzio saknies ir viska gerai ranka sumaisyti.1valgomaji sauksta su kaupu,uzpilti 0.5 l karsto vandens(geriausia termose)ir palik nakciai prisitraukti.Ryte nukosk ir gerti rytais ,arba 20-30min iki pusryciu ir vakare pries pat miega su 1 a.s. medaus.
Sausas vaistazoles laikyti tamsoje,sandariai uzdarytame stikliniame ar keramikiniame inde.
Kaip paruosti vandeni vaistazolems
Vanduo geriausiai tirpsmo.Jis gaminamas paprastai:uzsaldomas distiliuotas vanduo(ne is krano),o po to savaime atitirpinamas kambario temperaturoje.Taip vanduo isvalomas nuo bet kokios jame esancios informacijos,tampa svarus.Laikyti toki vandeni keramikiniame ar emaliiuotame inde,kuris daugiau jokiems kitiems tikslams nera naudojamas.Kadangi vanduo,supiltas i bendro naudojimo indus,surenka kito maisto informacija ir vandens gydomasis efektas smarkiai sumazeja.Kasdien gaminamas sviezias.
Vanduo kaitinamas tik iki to momento,kai atsiranda daugybe mazu oro burbuliuku.Neuzvirinamas iki gausaus putojancio virimo,nes toks vanduo netinkamas,kaip ir nepakankamai uzvires.Pervirusiame vandenyje sumazeje deguonies,pakinta mikrostruktura,pasidaro kietas.Nepakankamai uzvires,neuzplikys vaistazoliu ir jos neatskleis gydomuju savybiu.Taip pat negalima vandens antrasyk uzvirinti.Kiekvienakart imamas tik sviezias.Dar svarbu vandeni virti emaliuotame ar metaliniame inde,o ne elektriniame virdulyje.Nes elektra taip pat keicia vandens mikrostruktura ir toks vanduo uzmusa vaistazoliu gydomuosius ekstraktus.

Nereiktu atsisakyti vaistazoliu arbatos,nes:
JONAZOLES vartojamos gydymui nuo nervu ligu ir neurologiniu negalavimu,nuo depresijos,nemigos,nuo viduriavimu,gydo zaizdas,skrandzio skausmus.Valo plaucius,kraujagysles, kepenis,inkstus ir slapimo pusle...
RAMUNELIU ziedai-vaistas nuo skrandzio sutrikimu,viduriu putimo,viduriavimo,isberimu,skrandzio ligu,nuo nemigos,persalus,nuo skausmo,veikia raminamai...
SLAMUTIS gerina virskinima,skatina skrandzio sulciu ir tulzies issiskyrima...
Berzu pumpurai pasizymi prakaitavimo,slapimo ir tulzies issiskyrimo poveikiu.Gydo kvepavimo taku ligas,sergant virskinimo ligoms...
ERSKETUOGES-pasizymi priesuzdegiminiu poveikiu,didina organizmo atsparuma pries infekcines ligas,tulzi ir slapima varanciu,zaizdas gydanciu poveikiu.Daug vitamino C,kuris svarbus medziagu apykaitai...
SALDYMEDIS pasizymi priesuzdegiminiu,antinksciu veikla stimuliuojanciu,spazmolitiniu,priesalerginiu,vidurius liuosinanciu,slapima varanciu,kraujagysliu valanciu poveikiu.Gydo skrandzio ligas,persalimo ligas,dermatitus,egzemas,bronchine astma..
Visos kartu zoleles valo ir reguliuoja viso organizmo veikla,stiprina imuniteta,valo kraujagysles,sureguliuoja medziagu apykaita esant antsvoriui,ir daugeli kitu negalavimu..

Kiek valgyti?
Alkio-sotumo jausma galima suskirstyti mazdaug i 10 stadiju:
1 stadija butu,kuomet jauciamas astrus skrandzio skausmas,spazmai,is alkio darosi sipna
2 stadija-alkio jausmas maudziantis,smarkiai gurzgia skrandis
3 stadija-alkio jausmas stiprus,bet pakeliamas
4 stadija-stipraus alkio jausmo nera,taciau noretusi uzkasti
5 stadija-alkis dar juntamas,bet jau slopinamas i skrandi patekusiu maistu
6 stadija-skrandyje dar like vietos,jauciamas lengvas sotumas
7 stadija-sotumo jausmas aiskus,skrandis pilnas
8 stadija-juntamas apsivalgymas,sunkumo jausmas,traukia prie miego
9 stadija-nuo persivalgymo atsiranda pykinimo jausmas,sunku kvepuoti
10 stadija-sustoja skrandis,vemiama...

Krastutinumai nera gerai..Valgyti reiketu esant 3 stadijoje ir baigti esant 6 stadija.

Virskinimo organu bioritmai-didziausias aktyvumo laikas:

JAN periodas-energija aktyvi nuo 5val ryto iki 17val.Tinka valgyti "stipresni"maista,angliavandenius ir krakmolingus produktus kaip riesutus,kruopas,grudus,gyvulines kilmes maista....
IN periodas-energyvi jau pasyvi,maisto energija labiau kaupiama nuo 17val iki paryciu.Tinka valgyti baltymus,darzoves,lengvesni maista...Norintiems numesti antsvori,po 17val valgyti nerekomenduojama.

Produktų derinimas

Gamindama valgi laikausi tokios paprastos(ne detali!.sau turiu issamesne,grieztesne...)apibendrinancios derinimo lenteles:

BALTYMAI / "GYVIEJI PRODUKTAI"/ ANGLIAVANDENIAI(krakmolas)
mesa,zuvis/ vaisiai/ duona,miltu gaminiai
kiausiniai/ dziovinti vaisiai/ kruopos
pieno produktai/ zalumynai / sausos pupeles,zirniai
ankstiniai,soja / darzoves/ bulves,kukuruzai
grybai / sultys / moliugai,burokeliai
baklazanai / uogos/ zemes riesutai,kastonai
riesutai,seklos/ medus,cukrus,uogienes
[________ ] [_________]
baltymai suderinami su "gyvaisiais produktais" ir sie suderinami su angliavandeniais
[_________________________________________]
baltymai su angliavandeniais nesuderinami

P.S.cia truputi reikalinga nuovoka,nes juk vaisiai,uogos ar arbuzai su mesa nedera.Arba bulves su vaisiais,uogomis ir kt...Zinome,jog vaisiai,uogos,sultis geriausiai valgyti atskirai.Kaip ir piena,melionus.Tai gero,sveiko virskinimo programa.

Dar kartą glaustai

Jei tau nera 30metu,neturi rimtu organizme sutrikimu,ligu ir pn nemanau,kad verta savaji organizma valyti grieztai ir staigiai,nes tai istiesu butu smarkus stresas ko,kaip supratau,siuo metu tau tikrai nereikia ir nera butinybes.(Valyti organizma reikia tik pries vaikucio planavima ir jokiu budu nepastojus ir ne iskart po gimdymo!.)Labiau tiktu svelnus,palaipsninis naturalus valymas,kuris truktu visgi nemazai laiko.T.y.-vegetarine mityba,periodinis badavimas karta i savaite ar dukart i menesi ekadasio dienomis,per 2 ir 4 menulio fazes,o jei norisi,galimi ilgelesni keliu dienu badavimai.Jei nusilpusi,sutrikusi kazkuriu organu veikla,galimas koncentruotas to organo ar sistemos valymas.Palaipsninis viso organizmo valymas ypac svarbus,jei niekada to nedarei,jei nebuvai mitusi pagrinde augaliniu naturaliu maistu,teke vartoti medikamentu.Vegetarisko mitybos ir bado,pasninko rezimas organizma valys naturaliai ir neskausmingai palaipsniui.
Ka reiskia vegetariska mityba:tai racionali,subalansuota,be jokiu krastutinumu mityba,atsizvelgiant/koreguojant pagal savo individualius poreikius,metu sezona,paros bioritma,klimata,sveikatos bukle..Tai nevalgymas koncentruotu baltyminiu produktu kaip mesa,paukstiena,zuvis...,kiausiniu,pieno produktu(isimtis rauginti pieno produktai,kaip naturalus jogurtas,varskes suris kurie vartojant saikingai bei periodiskai organizma stiprina,ypac tinkantys mums,siaures klimato zmonems...),nevalgymas krakmolingu produktu,kaip slifuotos kruopos,balti miltai ir siu ivairus gaminiai.Nuo baltymu ir krakmolingo maisto,siu pertekliaus palaipsniui organizmas prisipildo gleiviu,kurie sukelia rimtas ligas.Tai nevalgymas rafinuotu ir dirbtinu produktu,kuriu naturaliai nera gamtoje,maisto pilno dazikliu,konservantu,sintetiniu prieskoniu......Tai maisto produktu derinimas,kadangi tam tikri produktai perdirbami tam tikrom virskinimo salygom,bei tam tikrais fermentais.Pats prasciausias derinys nesantis mums nesveikata,tai baltymingu ir krakmolingu produktu vartojimas kartu.Kuo daugiau valgyti butent musu klimato darzoviu,vaisiu(siu saikingiau),naturaliu grudu(daiginti arba saikingai apvirti),seklu,riesutu....-tai ka mum duoda gamta. Siltu sezonu daugiau svieziu darzoviu,maisto.Saltu sezonu daugiau siltu.Tam,kad neisbalansuotume,palaikytume organizmo pusiausvyra-nesusaldytume ar neperkaitintume jo,kas velgi kunui kelia liga.Sia tema placiau galima paskaityti Ajurvedoje.Ivesk google Ajurvedos namai(ar tiesiog Ajurveda).Ten rasi daug vertingu ziniu,sveikos gyvensenos paaiskinimu.Pastebesi,sveikos mitybos,gyvensenos fundamentas,tiesos nelabai kuo
skirsiasi nuo siuolaikines sveikos dietologijos ar rimtesniu sveikuoliu gyvensenos,nes tiesa cia vis ta pati...
Jei visgi valgoma mesa,kitoks gyvulinis baltymas,miltu patiekalai,kitoks perdirbtas maistas,reiktu periodiskai pasninkauti(4 pasninkai per metus) atsisakius siu produktu.Tam,kad organizmas apsivalytu nuo susikaupusiu tersalu,pailsetu,atsinaujintu biosinteze.Ir zinoma,valgant gyvulini maista svarbu ji derinti su augaliniu maistu.

Aguoniuko pyragas

1 a.š cukraus, 1 kiaušinis, 1 didelis šaukštas pieno, 200 gr sviesto (galima ir kepimui skirto margarino, bet su sviestu skaniau)
2 a.š actu nuplikytos sodos (aš dėjau analogišką kiekį kepimo miltelių)
0,5-1 stiklinė aguonų
1 indelis kondensuoto pieno, miltų

Išsukame cukrų, kiaušinį, pieną, kep. miltelius. Supilame ištirpintą sviestą, suberiame aguonas. Dedame miltų tiek, kad neliptų prie rankų, būtų net sausoka, bet nebyrėtų į gabalėlius lotuliukas.gif čia sunkiausia dalis, nes sunku nustatyti, kada jau tinkama...tik patirtis gali padėti.
Padaliname tešlą į 3-4 gabalėlius, gabalėlius suvyniojame į foliją ir 1-3 val laikome šaldytuve. Po to išimame ir nuvynioję foliją vieną gabalėlį sutarkuojame burokine tarka ir trupinius kepame skardoje (sausoje, be vašk. pop). Taip iš eilės sutarkuojame visus gabalėlius, iškepame trupinius. Tada visus trupinius užpilame kondensuotu pienu ir gerai išmaišome, tada dedame į norimą formą ir stipriai stipriai suslegiame. Suslėgti reikia itin gerai, kad nepasitaikytų oro tarpų, tada pyragas bus trupantis...ir paliekame iki kitos dienos. skanaus!

p.s kondensuotas pienas turi būti 1 val. pavirintas

Taip sveikiau

Jau nuo siandienos mastau ka cia veganisko pagaminus,tai savo kulinarinese knygose radau primirsta knyga Tavo vaikas "Alergija maistui".Idomi tokia.Pirkau,nes ten yra idomiu sveiku vegetarisku patiekalu vaikams(ir ne tik).Nedaug receptu,bet man svarbi buvo ideja.
Joje,kaip tik dabar paskaiciau/atsiminiau yra parasyta kuo galima pakeisti kai kurias sudetines dalis kepiniu receptuose:

1kiausini galima pakeisti 100ml bulviu tyres;ar 100ml morku tyres;arba 100ml bananu tyres;100ml kriausiu tyres;arba 2 saukstai soju miltu.
100ml baltu kvietiniu miltu pakeisti 60ml bulviu krakmolo;arba 100ml kukuruzu miltu;arba 100ml soju miltu+25ml bulviu krakmolo;50ml soju miltu+50ml bulviu krakmolo;arba 125ml soju miltu.
As pamenu miltus keiciau i kukuruzu+bulviu krakmola,tai buvo visai nieko.

---------------------------

Pakoregavau darzoviu pyrago recepta.(nors visvien teslos faktiskai nevalgau,bet kitiems,valgantiems,stengiuos pagamint sveikesne).Daznai gaminu tesla pagal toki recepta:
koks 50g naturalaus sviesto,2s grietines,mazdaug po 1stikline rupiu ir baltu miltu(vien is rupiu nekaip gaunasi,todel maisau)ir 2 nedideles sutarkuotos morkos per smulkesne burokine tarka.
Cia viskas apytiksliai,nes tiesiog minkydama tesla kazko pridedu daugiau,kazko maziau.Esme-tesla turi gautis minksta,nelimpanti prie ranku.Po to ja padalinu i dvi dalis.Viena prakocioju,dedu i skarda ir delioju ant jos ivairiausias darzoves,taip gausiai.Kita iskociota teslos dali dedu ant virsaus-uzkloju darzoves,graziai suraitau krastus.Ir kepu kol svelniai paruduos.Tai va toks buvo mano sventinis pyragas

Sveikatos filosofija

Kiekvieno žmogaus kelias į ligą yra skirtingas, bet ligos atsiradimo pagrindiniai principai yra visiems vienodi. Juos galima būtų įvardinti taip - priešybių vienybės dėsnio nesilaikymas. Yra tik vienintelis gydytojas, kuris apie tave žino viską ir tik jis gali visada tave pagydyti - tik sudaryk jam sąlygas.To gydytojo vardas - tavo ORGANIZMAS.
Gyvenimas - tai energijos kitimas. Kiekvienas kitimas turi amplitudę ir greitį laike, kuris išreiškiamas dažniu, arba kitaip sakant vibracija. Bet kuri vibracija visada turi dvi fazes - sąlyginai teigiamą ir neigiamą. Sveikas ir amžinas gyvenimas - tai pastovios amplitudės ir tų dviejų fazių proprcijos 50/50 išlaikymas (medicinoje tai vadinama teisinga medžiagų apykaita arba metabolizmu, kuris susideda iš katabolizmo ir anabolizmo). Toks variantas galimas tik teoriškai. Praktiškai - teigiamos ir neigiamos fazės proprcijos 50/50 kitimas į kurią nors pusę, veikiant tave gaubiančiai išorinei energijai, visada mažina tavo amplitudę, tai yra tu sensti. Žmogaus organizmas – pats save besireguliuojantis kūrinys, kuris visada stengiasi išlaikyti tų dviejų fazių pusiausvyrą. Jei tai jam sekasi - tu sensti iš lėto, be ligų. Jei nukrypimai į kurią nors pusę dideli - tu sergi. Jei nukrypimai dideli ir organizmas dėl kažkokių priežasčių negali atstatyti pusiausvyros, tu sergi labai ir miršti. Visa tai ir yra priešybių vienybė. Kiekviena tavo ląstelė turi savo individualų dažnį, kurį nusako joje esančių cheminių elementų izotopų skaičius ir kiekis. Kitaip sakant kiekviena tavo ląstelė - tai atskiras muzikantas su savo individualia partija didžiuliame orkestre, kurio vardas - organizmas. Kaip ir kiekviename orkestre, muzikantai susiskirstę į grupes - styginių, mušamųjų, pučiamųjų grupė... Kiekviena atskira grupė, tai yra organų sistema turi savo individualų dažnį. Tu sveikas tol, kol visos sistemos vibruoja į abi puses nuo sąlyginio nulio tolygiai - kai tik smičius užstringa kurioje nors pusėje, garso amplitudė ir kokybė krenta, organų sistema suserga.


ištrauka iš čia

Apie termišką apdorojimą

Kalba apie naturalaus,nerafinuoto maisto sildyma,o dar tiksliau-APIE VIRTAS DARZOVES IR KRUOPAS.
Kitas naturalus maistas kaip vaisiai,uogos,medus,zoles,riesutai..manau turetu buti valgomi tik sviezi,kitaip jie praranda visas savo vertingasias medziagas.Ir tai zinoma.Ajurveda (seniausiai pasaulyje zinomas medicinos mokslas, kiles is Indijos daugiau kaip pries 5000 metu ir yra visu gydymo sistemu motina, is jos kilusi ir siuolaikine medicina.) stai ka sako apie sviezia(zalia)maista,virtas darzoves:

Ajurvedoje teigiama, kad reikia valgyti šviežią maistą, nes jis suteikia daugiausiai energijos. Patariama vengti valgyti likučius ir perdirbtą maistą. Pasenęs, perdirbtas ar konservuotas maistas ne tik stokoja gyvybinės energijos, bet ir sunkiai virškinamas. Norint būti geros sveikatos, kiekvieną dieną rekomenduojama gerti šviežių daržovių ar vaisių sultis. Daug dirbantiems ir užsiėmusiems žmonės gali pasirodyti labai sudėtinga kiekvieną dieną pasigaminti šviežią maistą ir nešildyti likučių, bet visuomet reikėtų pagalvoti apie palyginus daug ilgiau trunkantį sveikatos privalumą, valgant šviežiai pagamintą maistą
Taip pat rekomenduojama, jog daržoves geriau valgyti virtas, nei žalias, nes apdorotos termiškai, jos tampa lengviau virškinamos. Efektyvus virškinimas padeda gerai įsisavinti vitaminus ir mineralus.

Kaip zinome,augaliniame maiste yra ne tik vitaminu,mineraliniu medziagu ir kt,bet ir balastiniu medziagu.Darzovese,ankstiniuose,riesutuose,vaisiuose,naturaliose kruopose gausu lastelienos(celiuliozes-angliavandenio),kurios organizmas nesuvirskina,o padeda virskinti maisto medziagas...Vaisiuose daugiausia pektinu(angliavandenis kuri organizmas pasisavina),todel sveikiausia vaisius valgyti zalius,sviezius.O stai tam tikru darzoviu lengvas terminis apdorojimas susvelnina lasteliena ir padeda sios isisavinima.Zinoma,kalba ne apie visu ir nuolat darzoviu virima,troskinima(kepti labiausiai nepatartina).Pvz,manyciau daug kam virtas burokas isisavina maloniau ir geriau nei zalias.O stai salotas(lapus) manau retas kas ims kepti ar virti..Tik stai jei kalbeti kiek to virto maisto mum reiketu,tai sakyciau saikingai.Pvz,lekste svieziu darzoviu ir viena virta su lupena bulvike.Tai yra virto maisti turetu buti kiek telpa i viena saujele.Zinoma,jei zalia bulve gardesne ir skaniau virskinasi zalia,ir skrandis sveikas-prasom zalia-skanaus!.tik kad butu ekologiska.
Kas liecia kruopas,esu tikra,kad jas mirkius ilgiau nei 6val,ju ir virt jau nebereikia,nes pakankamai minkstos.Taciau galima pageidaujant apvirti ant silpnos ugnies apie 10min.Tai yra terminis augalinio maisto apdorojimas turi buti saikingas ir minimalus.
O stai cia kiek siuolaikinio medicininio mokslo paaiskinimo,ispejimo,patarimo:

"Gausiai vartojama ląsteliena sumažina baltymų, mineralinių medžiagų, vitaminų įsisavinimą. Taip pat mažiau skaidulų turintys maisto produktai vartojami esant virškinamojo trakto pažeidimams siekiant mechaniškai tausoti pažeistą organą. Tuomet ribojama ar draudžiama valgyti grubius, sunkiai virškinamus maisto produktus, kuriuose daug ląstelienos (juodą duoną, ropes, kopūstus, pupeles). Kulinariškai maisto produktai ruošiami taip, kad būtų lengva virškinti, įsisavinti. Augaliniai produktai specialiai apdorojami, kad juose mažiau liktų grubios ląstelienos, protopektinai virstų pektinais, produktai suminkštėtų. "
Tai gi,esu tikra,kad siltas maistas nera toks jau kenksmingas valgomas saikingai ir pagal individualu poreiki

Badavimas ir krizė

Kiekvienas,kuris ruosiasi badauti,turi pradziai susipazinti ir gerai suprasti sia gydomaja procedura:kaip pasiruosti pries badavima,paties badavimo rezima,bei atsakingiausia momenta-bado rezimo pabaiga,tolesne gyvensena po jo.Todel pirmiausia nerekomenduojama badauti be teorinio pasiruosimo,be ziniu.Badauti neverta ir tiems,kurie po bado neketina pertvarkyti savo mitybos,pasaulevokos...O planuoja toliau gyventi taip,kaip gyveno.Nes ligos,it numesti kilogramai,sugris su kaupu.
Nerekomenduojama badauti per paskutinius nestumo menesius ir maitinimo krutimi metu,ar iskart baigus.Esant isisenejusios tuberkuliozes atvejais,jungiamojo audinio,vidaus organu puliniams,sergant kraujo onkologinemis ligomis,piktybiniais augliais,sunkiom psichoneurologinemis ligomis.


Valyti organizma reikia ne augimo periodu,o brandaus amzio periodu.Kadangi nustojus augti organizmui jame nepastebimai ima kauptis metaboliniai ir kiti slakai,vadinas nuo 20-25 metu pradeti atlikineti valomasias proceduras,laikytis pasninku.O po 30-ties metu jau reiktu tureti individualia apsivalymo sistema ir badauti nuo 1 iki 8 paru.Po 40-ties metu”holografinio kuno kapitaliam remontui”butina badauti iki 7 ir daugiau dienu,zinoma,atsizvelgiant i individualia konstitucija,poreikius.Taigis-viskam savas laikas,savi periodai..

Apie sveikatingumo procesa ir valomasias krizes:niekam nepaslaptis,kad gyvename apnuodytame pasaulyje:uzterstas oras,geriam ir gaminam maista is chloruoto vandens,zeme uzkresta mineralinem trasom,vaisiai,darzoves-pesticidais,maisto produktai rafinuoti,jose pilna visokiausiu priedu....Del to kiekvienoje musu lasteleje susikaupia(pradedant nuo musu uzuomazgos..)gausybe kenksmingu medziagu...Kai zmogus pradeda valyti organizma,visi nuosaliuose organizmo kampeliuose”sukaisioti”slakai pradeda judeti.Jie lyg lavina suplusta i krauja,keisdami jo fiziologines konstantas.Jau vien tai sukelia negalavimo,vangumo priepuolius,bendra liguistuma,temperatura.Salinimo organai nebespeja salinti is kraujo slaku ir nuodu.Isijungia visi salinimo organai:inkstai,nosiarykle,virskinimo traktas,oda.Atsiranda ivairus skausmai,oda isberia pulinukai,spuogai...Visa tai gana nemalonu,o daznai netgi pavojinga gyvybei..
Butent todel visas stipriai veikiancias sveikatingumo priemones is pradziu reikia DOZUOTI.Slakai is organizmo salinami pasluoksniskai ir palaipsniui:is pradziu jie isplaunami is savo slugsojimo vietu,susikaupia aplink salinimo organus ir pagaliau pasalinami is organizmo.VALYMOSI PROCESAS ILGAS,todel apsisarvokite kantrybe ypac tie,kurie vartoje cheminius preparatus.IR NETIKEKITE GREITU ISSIVALYMU,ar reklamos pazadais...Valomosios krizes gali trukti 3-8,10 ar daugiau metu vykdant sveikatingumo programa,reguliariai valantis.Nereguliarus netvarkingas sveikatingumo priemoniu vykdymas,mitybos taisykliu nepaisymas,judejimo stoka ir pn,gali smarkiai prailginti trukme,o kai kuriais atvejais apskritai gali neduoti laukiamo rezultato.Taigis-nereikia tiketis staigaus isgijimo,apsivalymo,tai ilgas KRYPTINGAS procesas...
Pvz,zinomas badautojas P.Bregas emesis reguliarios badavimo programos,savaji organizma isvale ,atnaujino iki puikios sveikatos per penkerius metus!.Priminsiu,kad P.Bregas,laikydamasis sveikos mitybos,badaudavo kiekviena savaite po 24 ar 36val,per menesi 3-4d,bei 4 kartus per metus 7-10d. ar daugiau.
Stiprybes,sveikatos ir ryzto eiti sveikatingumo keliu.

Badavimas ir sauna

Saunos nauda seniai zinoma kaip vienas is naturaliu budu valyti organizma,bei raminanti terapija..Net cia kazkuriame puslapyje aprasytas kraujo,limfos valymas pirtyje,kai geriama daug skysciu ir gausiai prakaituojama.
Zinoma,nevalgius.Saunoje,kai padideja kuno temperatura vyksta stipresne kraujo ir medziagu apykaita.Nuo karscio atsiveria odos poros-vyksta giluminis sios valymas.Kartu su prakaitu pasisalina is gilumos slakai,toksinai,druskos...
Bet pries kaitinantis saunoje organizmo valymo tikslais,patariama issivalyti zarnyna,nes aukstoje temperaturoje zarnyne esantys tersalai ima smarkiai absorbuotis i organizma.Badavimas ir sauna-pagreitintas/palengvintas organizmo valymas.Ypac saltu metu.
Taciau sauna rekomenduojama zmonems turintiems sveika sirdi,bei normalu spaudima

Apie pusryčius

Del valgymo rytais,manau tai pirma,yprocio dalykas,antra,tai gali buti ir individualus poreikis.Bet reiktu atsizvelgti i tai,kad para dalyjama i 3 lygius periodus:
8val valgymo,8val virskinimo,isisavinimo,8val miego,poilsio.
Tai normalus fiziologinis ritmas.Kazko virsvalandziai veda i nesveikata.Pvz idealu valgyti nuo 11val ryto iki 19val.Taciau +- variacijos normalu,nes pas kiekviena individualus poreikiai,gyvenimo ritmas...
Rytais organizmas valosi(wc poreikiai,daznai buna ir didesnis prakaitavimas...),na bent jau turetu.Kita-rytais zmogaus kepenyse pakankamai glikogeno:nuo 70 iki 100g,tai mazdaug 400kcal.Sios energetines ikrovos kiekio pakanka rytiniams lengviems darbams,o vedant pasyvu gyvenimo ritma,net iki 13-14val.Iki to laiko galima gerti pvz zalia arbata arba negausiai vaisiu ar sulciu.Vaisiai juk lengviausiai virskinasi,juose apie 80%vandens,nemazai pektinu,skaidulu,organiniu medziagu,vitaminu...kurie puikiai valo skrandi,zarnyna,varo slapima ir t.t.,ir numalsina alki,jei jis yra.

Daržovių pyragas

pagal Cikadėlę:
Nusiperku bemielės mantingos sluoksniuotos tešlos, imu lapelį, perlenkiu į vidurį įpilu šaldytų daržovių sumaišytų su tarkuotu sūriu (man labiausiai patinka žirneliai, morkos, kalafijorai, dar kartais dedu, kur yra kukurūzų ar pomidoro gabaliukų) ir tada gražiai užspaudau kraštelius, gaunasi toks krepšelis- pyragėlis, o jei noriu didelio pyrago, tai iš kelių tešlos lapelių suformuoju vieną didelę "drobulę"- ten supilu daržoves su sūriu ir užspaudau kraštelius...paruošto pyrago viršų patepu suplaktu kiaušiniu. Ir viskas- kepu. padarau dar pievagrybių padažą ir voila. O padažas paprastas- pakepinti pievagrybiai, grietinės šaukštas, vanduo, grybų padažas, miltai ir viskas

Po

Svorio didinimas ypac po bado,turi vykti labai atsargiai ir racionaliai.Ne kiekiu,o kokybe!.
50-60% dienos raciono turi sudaryti vaisiai ir zalios darzoves,sultys.Kiti like procentai,tai dalis krakmolingu virtu darzoviu,baltymai,sudetiniai angliavandeniai,naturalus riebalai,medus.

Baltymai,statybine medziaga,gaunama is riesutu,seklu,pupeliu,sojos produktu(sie aplamai padeda islaikyti moteriskas formas),grybu.
Angliavandeniai-energija ir sotumas.Tik ne paprastieji gaunami is cukraus,baltu miltu,slifuotu kruopu,o sudetiniai is naturaliu grudu ar rupios duonos(sie ir baltymu turi).
Riebalai-naturalus sviestas,naturalus aliejus.
Jei bus toks ivairus racionas,svoris-mase graziai padides,taciau ne riebalu saskaita!.O jei bus valgomas biliakoks maistas,sutriks ir virskinimas,apykaita,staigiai padides riebalu sluoksnis(galimos strijos!.)ir aplamai atsiras depresija,”neaiskus”nerimas,nepasitenkinimas...

Kaip tai vyksta...

Storasis zrnynas ir virskinimo atlieku salinimas aktyvus buna 5-7val(galima iki 9val) ryto ir vakare 17-19val.Butent siomis valandomis geriausia darytis klizmas .Tam reiktu mzdaug 1.5-2 l silto vandens(atsizvelgt reiketu i savaji ugi,diduma).Bet jei nebadaujama,geriausia sia procedura atlikti ryte,nieko nevalgius.
Vanduo :virintas,atauses,siltesnis uz kuno temperatura.Butinai parugstinti 1 saukstu citrinos sulciu(tik ne citrinos rugsties granulemis!)ar kokiom kitom rugsciom sultim,ar obuoliu actu 4-6% 2 saukstais.Esmarcho puodeliu(klizma) letai ileisti si paruosta vandeni.(Jos antgali patepti butinai aliejumi).Klupoti taip,kad virsutine kuno dalis butu zemiau uzpakaliuko.Galima ir gulint ant kairiojo sono.Kai ipilta,stengtis pajudinti pilva it soktum pilvo soki,po to atsigulus pasivartyti nuo vieno sono ant kito.Cia tam,kad vanduo isplautu visus zarnyno "skyrius".Pasistengti,kad jis pernelyg greit neisbegtu atgal.Na,o po “sokiu”i wc... Jei labai purvinas vanduo,klizma patariama pakartoti.
Bet reikia atminti,jog klizma neisvalo absoliuciai viso zarnyno.O tik dali

Vidurių užkietėjimas

Sia problema daug kas turi.Jei neklystu,kas trecias zmogus. unsure.gif
Medikai diagnozuoja liga,kuomet kai tai vyksta retai ir skausmingai,sios kietos,sausos,tamsios,nedidelis kiekis ar it putpeliu kiausiniai..Jauciamas skausmas,pilvo padidejimas,kietumas,issiputimas,prasta savijauta.
Viduriai gali kieteti kai sergama skydliaukes ligomis,diabetu,opalige,neurologinemis ligomis,esant dirgliosios zarnos sindromui,hormonu veiklos sutrikimam...Jei uzkietejimas vargina labai ilgai,jauciamas smarkus diskomfortas,geriau atlikti issamius medicininius tyrimus...
Istiesu,jei nuolat uzkieteteja viduriai,nuo to gali augti ar nekristi svoris,varginti galvos skausmai,silpnumas...kadangi"turinys"nuodyja organizma.

Sutrikimas reguliuoti reiketu 1.mityba 2.skysciais(ne maziau 8 stikliniu vandens)3.manksta,daugiau judeti ar bent jau kuo daugiau vaikscioti.
Maitintis reiketu 4-5 kartus per diena nedidelemis porcijomis kas 3-4 val ir butinai laikytis 10-12 val pertraukos(naktines).Atsisakyti kietinanciu maisto produktu,kaip ryziai ir kvieciai,sokoladas ir kt saldumynai jungiantys cukru,riebalus ir miltus,stiprios arbatos,visu gaminiu is baltu miltu,keptos bulves,kukuruzai...Valgyti kuo daugiau balastiniu medziagu turinti maista.Rupios duonos,neslifuotu grudu,daugiau zaliu darzoviu nei virtu.Peristaltika skatina pieno rugstis esanti jogurte ir kt raugintuose pieno produktuose,raugintose kopustuose...Pries valgi,o ypac rytais tik atsikelus,isgerti stikline vandens su siek tiek citrinos sultimis.Tai skatina veikti zarnyna.Maistas su daug lastelienos(darzovese) ir pektininiu(vaisiuose) medziagu-pagrindiniai gydytojai!.
Daugiausia:juoduosiuose serbentuose,obuoliuose,slyvose,burokeliuose,abrikosuose,
apelsinuose,kriausese,zemuogese,agrastuose,avietese,persikuose,baltaguziame kopuste,morkuose.Juros kopustai,spinatai,moliugai,agurociai,agurkai,
brokoliai,pomidorai,rabarbarai,salierai,spanguoles,vysnios....

Padeda sie budai:
*Kefyras ar kt raugintas pieno produktas+1a.s.medaus(liuosina).
*1-2a.s. linu semenu su 250ml sulciu arba maltus linu semenys valgyt po 1 sauksta 2 kartus per diena uzgeriant vandeniu.
*Indelis jogurto su selenom ar vakare stikline kefyro su 1a.s.aliejaus ir kvieciu selenom(siu geriau pirkti bio).Kvieciu selenas galima vartoti ir kaip kosele sumaisius su vandeniu ir dedant i iprastai valgoma maista.Pradedama nuo 2a.s. 3 kartus per diena.Pasiekus reikiama efekta,selenu kieki sumazinti iki 1-1.5a.s. 3 kartus per diena.
*Spinatu sultys-naturaliausi vaistai nuo uzkietejimu ir laisvinamoji priemone.Siomis sultimis pavyksta normalizuoti ir pagydyti zarnyno veikla per kelias dienas.Zinoma,jei maitinimas yra tinkamas..Geriamos 3 kartus per diena po 150ml.
*Taip pat gerai spinatu ir morku misinys.
*Morku,burokeliu ir agurku svieziai spaustu sulciu misinys.
*Bulviu,sermuksniu,kopustu,apelsinu,slyvu sultys...Visas sultis reikia gerti pries valgi.Kaip,beje,ir visas kitas zarnyna gydancias priemones.
*Valgyti virtus ar zalius burokelius po 30-100g pusvalandi pries valgi 2 kartus dienoje.Arba sultis po 1/3 stiklines 20min pries valgi.
*Juros kopustu(maltu) pries valgi 1-2 saukstelius,vakare.
*4-6 savaites kasdien suvalgyti po 200-300g raugintu kopustu.
*Galima pasigaminti ir saldu vaista:lygiom dalim ,pvz po 300g dziovintu slyvu,figu,abrikosu sumalti mesmale,sumaisyti su 50g medaus ir valgyti po 1a.s.dukart per diena.
Galima ir vaistazoliu pagerti,taciau manyciau gydant zarnyno sutrikimus,siu geriau nevartoti,kadangi zarnynas greitai pripranta kaip ir prie vaistu ir su laiku nuslobsta,daznai ir nebegrazinamai,naturalus savaiminis refleksas.
Pilvo masazas:pilvas ispuciamas ir itraukiamas.Sukamieji judesiai aplink bamba.
Ir stengtis neprisivalgyti vakare,nes tai taip pat sutrikdo siuos valymo procesus ir aplamai virskinima.Sia pamoka ir as praejau..