Augaliniai aliejai,is visu riebalu,yra patys sveikiausi.Musu klimato zmonems idealiausiai tinka nerafinuoti rapsu ir semene(linu)aliejai.Siems reiktu teikti pirmenybe.Vartoti nekaitintus,pagardinus darzoviu patiekalus(troskinimo metu,ipilti tik i pabaiga).Vengti rafinuotu alieju misiniu,kaip ir sviesto-riebalu misinio.Naturalus aliejai ir naturalus sviestas yra sveikiausi,bet ir siuju reikia su saiku,kadangi kepenys pacios gamina pilnaverti cholesterina sutepti audinius.Nenaturalus riebalai arba naturalus bet perdirbti,maisomi su gyvuliniais riebalais,rafinuoti ir dar perkaitinti-sukelia palaipsniui ligas ir degeneruojancius organizmo pakitimus.Ypac pavojingi riebalai tampa kepinami su krakmolingais produktais,kaip bulves,miltiniai patiekalai...Ka taip daugelis praktikuoja...Dar vienas pavojingas sveikatai gyvuliniu ir augaliniu riebalu misinys,tai margarinas.Nereiketu jo vartoti.

Jei paemus parduotuvini majoneza paskaityti jo sudeti,ima siaustis plaukai.Dazniausiai jame tik vienas naturalus ingridientas-aliejus,nors ir sis jau daznokai naudojamas modifikuotas.O kiek konservantu,purentuvu,E...!Nuo siu palaipsniui organizmas nuodijamas,ko pasekoje-ligos..Jei labai norisi majonezo,verciau pasigaminti ji paciai,namini,is naturaliu produktu.Didziausias naminio majonezo pliusas tame,kad naudojamas zalias kiausinis(zinoma,reikia buti tikram,kad jis neuzkrestas..)Nes kiausini naudingiausia valgyti arba zalia arba minkstai virta,ar lengva omleta,kadangi kuo ilgiau kaitinami,perdirbami baltymai(kiausiniai,mesa,pieno produktai),tuo labiau kinta ju chemine sudetis ir tampa toksiski,kenksmingi.Majonezo minusas-kiausiniu ir aliejaus misinys yra sunkiai virskinamas derinys,susidaro slaku.Reiktu tureti tai omenyje...

Rauginti kopustai(savi!)ir kitokios raugintos darzoves-labai sveika.Ypac daug vitamino C,fermentu skaidanciu riebalus.Marinuoti ne taip sveika,nes gaminimo ir ilgo laikymo procese,sunaikinami gyvi fermentai.O parduotuviniuose marinuotuose,sudytuose produktuose (kaip ir rukytoje mesoje)yra dideli nitratu ir nitrinu kiekiai,kurie skrandyje virsta karcinogenais,sudarantys toksinus,slakus,o palaipsniui ir sukeliantys skrandzio vezi.Dar vienas minusas-”agresyvusis”actas,kurio vienas is zalingiausiu poveikiu yra tas,kad isplauna is organizmo fosfora,dirgina skrandi,skydliauke..Su saiku ,esant sveikam skrandziui,jis nekenkia.
Viskas su saiku! smile.gif
Net mazas majonezo slakelis suvartotas retkarciais,nesukels dideliu padariniu,ypac jei bus vartotas su darzovemis,o ne su pvz mesa..