Apie saldumo poreikį

Mokslininkai, padarę daugybę eksperimentų, įrodė, kad moterys iš prigimties jautresnės karčiam skoniui, todėl labiau mėgsta saldumynus. Tuo tarpu stipriosios lyties atstovai labiau linkę mėgautis pipirais, česnakais ir garstyčiomis negu saldainiais.
Kategoriškai venkite greitai pasisavinamų angliavandenių.
Saldumynų, cukraus, bandelių, baltos duonos ir t.t. Greitai pasisavinamas cukrus padidina jūsų insulino kiekį, kuris savo ruožtu sumažina cukraus kiekį kraujyje, taip padidindamas apetitą ir sukeldamas silpnumą, energijos stoką ir padidėjusį saldumynų poreikį. Po kiek laiko jūs pajusite, kokią žalą jums darydavo šie produktai. Greitai pasisavinamus angliavandenius keiskite kuo lėčiau pasisavinamais – rupia sveika juoda duona, grikių ir kitas košėmis, natūraliais dribsniais, obuoliais, citrusiniais vaisiais, abrikosais...
Patekęs į organizmą cukrus skyla, ir mes įsisaviname to skilimo produktą - gliukozę. Tai svarbiausias organizmo energijos ir maisto šaltinis. Be gliukozės ląstelės žūtų.
Organizmo energijos poreikiams patenkinti reikia angliavandenių. Vienas jų - cukrus. Tai greičiausiai įsisavinamas angliavandenis. Suvalgius saldaus maisto jis čia pat skyla, ir gliukozės kiekis kraujyje staiga padidėja. Tačiau netrukus taip pat greitai jis ir nukrenta. Greitą energijos antplūdį tuoj keičia atoslūgis... O valgant „ilgo poveikio", t. y. sudėtinių angliavandenių turinčius produktus irgi gauname gliukozės, tik šis maistas lėčiau skaidomas ir įsisavinamas, tad gliukozės kiekis kraujyje staigiai nekinta. Sudėtinių angliavandenių gausu grūdiniuose produktuose, todėl taip sveika pusryčiams valgyti košes, ilgam suteikiančias energijos. Be to, jose, skirtingai nei cukruje, yra mums būtinų maisto skaidulų, vitaminų, minera
Aplinkybės: sunkinančios, lengvinančios...
* Vos pasaulį išvydęs naujagimis jau renkasi kuo saldesnį pieną ar vandenį - tai įgimta savybė.
* Augantys vaikai, kurių medžiagų apykaita dar „nesustyguota" ir daug spartesnė nei suaugusiųjų, gali staiga netekti energijos. Tada jiems būtini saldumynai - greitai gaunamos gliukozės šaltinis.
* Kai gliukozės kiekis krinta žemiau normos, organizmas pradeda skaidyti savo paties riebalus ir iš jų gaminti energiją, tačiau drauge susidaro acetonas, kuris veikia kaip toksinas.
* Gliukozė yra ne tik raumenų, bet ir smegenų pagrindinis maistas. Saldumynai padidina aminorūgšties triptofano kiekį kraujyje, smegenyse pasigamina daugiau serotonino - vadinamojo laimės hormono, kuris kelia nuotaiką, padeda nusiraminti. Taigi, kai liūdna, kai esame prislėgtos, ranka taip ir tiesiasi saldumynų link.
Visi žinome, kad aktyviai sportuojant ir daug prakaituojant, taip pat suviduriavus, vemiant reikia gerti skysčių, kad nebūtų dehidracijos. Nereikėtų rinktis vien tik mineralinį ar paprastą vandenį iš čiaupo. Su juo reikia gauti ir „saldumo" - gliukozės. Ji svarbi medžiagų apykaitai, be to, „atveria vartus", kad į ląsteles patektų mineralai - kalis, magnis, cinkas, kurių netenkama su skysčiais ir kurie be gliukozės prastai įsisavinami.
Nuosprendis. Kai išsenka organizmo „degalų" atsargos, cukrus jas padeda greitai papildyti. Tačiau mėgautis saldumynais reikia su saiku ir su protu.